Vücudun bölümleri ve görevleri

Bu günkü konumuz vücudun bölümleri nelerdir, bu bölümlerin görevleri nelerdir bu konularda bilgi vereceğiz işte detaylar. Vücudumuz kuvvetli ve dengeli çalışan organik bir makinedir. Her makinede olduğu gibi, parçaları sayesinde dengeli çalışmaktadır. Bu parçalardan biri olmadığında ya da çalışmadığında bütün sistemde sorun yaşanır. Vücudumuz 7 bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Eller, ayaklar, bacaklar, kollar, sırt, alt gövde, üst gövde, baş ve boyundur.

El ve ayaklar:

Vücudun bölümlerinden olan el ve ayaklarımız, aslında hemen hemen aynı yapıya sahiptir. Bütün parmaklarımızda 3 kemik vardır. Sadece başparmaklarda iki kemik vardır. El ve ayaklarda olan küçük kaslar, kol ve bacaklardaki büyük kaslara bağlıdır. Başparmağımız, hareket kabiliyeti büyük olan bir parmaktır. Bu sayede kavrama yapabilmektedir. Bilek çevresinde olan bağdoku, parmaklara giden sinir, kiriş ve damarları korur. Parmak uçlarında olan bol sinir yapısı sayesinde dokunma duyumuz çalışır.

Bacaklar:

Bacaklar tüm ağırlığımızı taşımaktadır. Oynar başı olan eklemle kalça kemiğine bağlanan bacaklar, iyi hareket kabiliyetine sahiptir. Uyluk kemiği, dizde bacağın alt bölümündeki kaval kemiğine ve kamış kemiğine bağlanır. Bacaklarda, kolda olduğu gibi çok kas yoktur. Bacak kasları buna rağmen kol kaslarından kuvvetlidir. Kalça kaslarımız, vücudu oturur pozisyonda havada tutabilir ve ayağa kaldırır. Atardamar ve toplardamar, pek çok uzantıyla kan dolaşımını sağlar. Bacaklarda geniş bir sinir ağı vardır ve bunlar beyinden gelen talimatları bacaklara iletir.

Kollar:

Kol siniri, kolun hareket etmesini sağlar. Vücutta olan tüm kemikler organları muhafaza ederken, kollar sadece hareket etmek ve kaldırma amaçlı kullanılır. Omuz kaslarımız yardımıyla, kol kaslarımız kuvvetli ve esnektir. Kolun üst bölümünde yer alan uzun kemik dirseklere bağlıdır. Dirsek eklemi, bükülme ve ellere yana dönme kabiliyeti verir.

Sırt:

Omuriliğimiz, omurlardaki deliklerden kuyruk sokumuna kadar geçer. Omurga sinirleri de omurilikten vücuda dağılır. Sırt kasları, vücudumuzu eğilip doğrulmamızı sağlar. Göğse destek olur ve kollarımıza güç desteği verir.

Alt gövde kadın:

Mide, bağırsaklar, karaciğer, safra kesesi ve pankreas karın boşluğunda bulunur. İdrar, idrar yolu aracılığı ile böbreklerden mesaneye ulaşır. Böbreklerden çıkan kan damarları da iki bacağa dağılır. Vücutta pek çok hormon bu bölgede üretilir. Böbreklerin üzerinde olan adrenal bezler ve yumurtalıklar, pankreas hormonunu üretir. Dalak, kan hücrelerini burada üretir. Kadın üreme organları, rahim ve dölyolu bu noktada kalça kemiği tarafından sarılmıştır.

Alt gövde erkek:

Bel kemiği, pek çok omurun bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Omurga sinirleri buradan çıkarak dağılırlar. Ayaklar, bacaklar ve üreme organları beyne bağlanır. Erkeklerde uretra dışarıya çıkıntı yaparak penisi oluşturur. Erkek idrar sistemi, kadın idrar sistemi ile aynıdır. Erkek üreme organlarında olan meni kanalı, sperm kesesi ve prostat bezi kalça kemiğinin koruması altındadır. Erkeğin karın boşluğunda sindirim organları kadın ile aynıdır. Kaslar tarafından sıkıca sarılarak organlar korunur.

Üst gövde:

Üst gövdede kuvvetli kas tabakası, diyafram ve gövdede iki boşluğu ayırır. Bu iki boşluktan göğüs boşluğu diyaframın üzerindedir. Karın boşluğu ise alt kısımdadır. Kalp ve akciğer göğüs boşluğunu doldurur. İskelet sisteminin parçası olan göğüs kemiği ve kaburgalar kalbi muhafaza eder.

Baş ve boyun:

Beyin başımızda bulunmaktadır. Göz, kulak, tat ve koku hücreleri baş kısmında bulunmaktadır. Ağız ve burun sayesinde, oksijen ve yemekler vücuda alınır. Kafatası ve çene yüz kasları ile örtülüdür. Bu kaslar yardımıyla çene ve gözler hareket etmekte, yüz ifadeleri oluşmaktadır. En elastik özelliğe sahip olan kas dildir.

Leave a Reply