Ses Kısıklığına Neden olan 7 şey

ses kısıklığı

Bu günkü yazımızda sizlere ses kısıklığına neden olabilecek yedi şeyden bahsedeceğiz, eğer sık aralıklarla tekrarlayan ve uzun süren ses kısıklığında hemen bir doktora başvurmak gereklidir, işte detaylar. Ses kısıklığı, seste olan değişimlere verilen isimdir. Fakat, bazen kalıcı bazen de geçici olan bu durumun pek çok nedeni olabilir. Ses tellerinde polipler, nodüller, nezle grip ve üst solunum yolu hastalıkları yanı sıra kanser kaynaklıda oluşabilir.

Larenjit

Larenjit, üst solunum yolu enfeksiyonu ile oluşan bir hastalıktır. Ateş, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı yaratır. Ses kısıklığında boğazda ağrı yoktur. Larenjitte, enfeksiyon boğazda bulunan ses tellerinde ödem yapar. Bazen de, üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilirken boğazda oluşan gıcık, geniz akıntısı kaynaklı olarak yoğun öksürük ses tellerinde ödem yapabilir. Hastalara bol su içmesi önerilir.

Yanlış ses kullanımı

Sesin yanlış kullanımı genellikle öğretmen ve yüksek ses kullanan kişilerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Örn. maça giden pek çok kişinin sesinde kısılma olması gibi. Bu durum uzun devam ediyor ve sık tekrarlıyorsa mutlaka doktora görünmek gereklidir. Normalde bol su içmek ve sesi dinlendirmek durumun düzelmesine neden olmaktadır.

Ses tellerinde polip ve nodüller

İyi huylu olan polip ve nodüller bazen ses tellerinde oluşabilir. Ağrısızdırlar ve öksürünce kanla birlikte belirti verirler. Sesin yorulduğu, üst solunum yolu enfeksiyonu geçirince, yüksek sesle konuşulduğunda oluşan ses kısıklığında nodül şüphesi hep vardır. Eğer, kitle çok büyük olursa ses kısıklığı kalıcı olmaktadır. Bu durumda hemen bir doktora başvurulmalıdır.

Reflü

Reflü, midede bulunan asidin, yemek borusunun ağzında olan kapağın gevşemesi ile ağza kadar yukarıya çıkmasına verilen isimdir. Göğüs ve boğazda yanma ile kendini belli eder. Genelde, ses tellerinde hasar yaratan bu asit ses kısıklığına neden olur. Özellikle sabah saatlerinde ses kısıklığı oluşur ve gün içinde düzelir. Yağlı, baharatlı, çay ve asitli yiyeceklerden uzak durmak, diyet yapmak ve mide asidi engelleyiciler kullanılarak durum tedavi edilir.

Sigara

Sigara ses tellerinde hasar yaratır. Ses tellerinde polip, ödem, kanser, dokularda kalınlaşma ve reflüye neden olan sigara acil olarak bırakılmalıdır.

Ses tellerinde felç

Ses tellerinde oluşan felç çok nadir olarak ortaya çıkmaktadır. Ameliyatlar sonrası, alınan darbeler, tiroid sorunları ve çeşitli kitlelerde ortaya çıkabilirler. Ses tellerine bağlı olan sinirlerde oluşan hasar kaynaklı oluşabilir. Çoğunlukla 1 yıl kadar hasta bekletilir. Bu süre içinde düzelme olmaz ise cerrahi müdahale yapılır.

Kanser

Ses tellerinde oluşan tümörler ile oluşan ses kısıklığı genelde sigara içenlerde en sık görülen hastalıktır. Sigara içen kişilerde sık tekrarlayan ses kısıklığında hemen bir doktora gidilmelidir. Ses kısıklığı, nefes darlığı, öksürük ile kan gelmesi, ağız kokusu ve yutma zorluğu da diğer kanser belirtileridir.

Leave a Reply