Otizm Nedir Nasıl Bir Hastalıktır?

otizm

Otizm Nedir Nasıl Bir Hastalıktır? tedavisi var mı?: Günümüzde her 110 çocuktan bir tanesinde görülen bu nörolojik bozukluk doğumdan sonra ilk 3 yıl içinde ortaya çıkan tekrarlayıcı davranışlar, iletişimde problemler ve sınırlı ilgi alanları ile kendini gösterir. Otizm bir ruh hastalığı değildir, beyin işlevselliğini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Otizm rahatsızlığına sahip olan çocuk yaşıtları ile arkadaşlık kuramaz, oyun gruplarına katılmaz.  İsmi söylendiğinde bakmaz, tepki vermez, karşısındaki kişi ile göz teması yoktur, jest ve mimik becerisi gelişmediği için sözsüz iletişimi sınırlıdır. Diğer kişilerin endişe, acı, üzüntü gibi duygularını anlamakta zorluk çeker. Bulunduğu ortam da yaşanan bir yoğunluk, ortama birinin girmesi, bağırması, gülmesi onu etkilemez.

Otistik çocuklar daha önceden duymuş oldukları belli bir cümleyi sürekli tekrar eder, kalıplaşmış  bir konuşma yöntemi olan bu durum kelime dağarcıklarının gelişimine engel olur. Bu kalıplaşmışlık davranışlarında da görülür. Örneğin sürekli sallanır ya da ellerini çırpar.

Otizmin bir diğer önemli belirtisi de çocuğun bütüne değil, ayrıntılara odaklanmasıdır. Örneğin bir araba ile oynamak yerine arabanın tekerleğine odaklanır ya da legoları ile oynarken bir şekil vermek yerine sadece sıraya dizer.

Otizmli çocuklar büyüdükçe ilgi alanları da yaşıtlarından farklılık gösterir. Astrofizik, inşaatlar, uçak kazaları ilgi alanına girer. Bazı çocuklarda da üst düzey beceriler gelişir. Örneğin bir enstrümanı üst düzey çalabilirler, mükemmel resim yapabilirler, dünyadaki tüm ülkelerin bayraklarının resimlerini çizebilirler.

Otizm herhangi bir biyolojik bulgu vermediği için çocuk anne karnında iken ya da doğum esnasında tespit edilemez. Aileler yukarıda saydığımız belirtilerin bir ya da bir kaçını çocuğunda gözlemlerse geç kalmadan bir doktora danışmalıdır.  Çocuklar 24 ayını doldurmadan otizm tanısı konulması zor olsa da bir takım testler yapılarak ve erken müdahale uygulanarak  farklı gelişim gösteren bu çocuklara nitelikli ve kaliteli bir program uygulanabilir. Her otizmli çocuk aynı belirtileri, aynı davranış özelliklerini göstermez, o yüzden işinde tecrübeli ve eğitimli özel öğretmenler her çocuk için ayrı bir program uygulayarak çocukların sözel ve bedensel iletişimlerinin artmasını sağlamaya, topluma kazandırılmalarına ve normal insanlar ile iletişime geçmelerine yardımcı olmaktadırlar.

Leave a Reply