Dikişsiz sünnet

dikişsiz-sünnet

Dikişsiz sünnet yaptırmanın faydaları ve zararları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik. İnsan sağlığı yönünden yararlı olan sünnet, erkek çocuklarının en korktuğu ve endişe duyduğu şeylerden biridir. Anne ve babalar erkek çocuklarının bakımları ile ilgili bazı sıkıntılar da yaşayabilmektedir. Uygulanmakta olan dikişsiz sünnet, ebeveynlerin bu sıkıntılarını ağrısız ve sancısız olması nedeniyle gidermekte, estetik faydaları ile de rahatlatmaktadır.

Dikişsiz sünnet ne zaman yapılır?

Yenidoğan döneminde standart olarak yapılmaktadır. Bu dönemde yapılan dikişsiz sünnet 20-25 dakika kadar, daha büyük çocuklarda da 30-40 dakika kadar sürebilmektedir. Erkek çocuğun doğumundan itibaren ilk birkaç gün içinde yapılabilen dikişsiz sünnet, ilk 1 aylık süreçte herhangi bir günde yapılırsa uygun olur. Adından da anlaşılacağı gibi bu sünnette dikişsizdir ve ameliyathanede lokal anestezi yapılarak uygulanmaktadır.

İlk birkaç gün ya da ilk ayda yapılmayan dikişsiz sünnetlerde mecbur kalınmadıkça dikiş uygulaması yapılmamaktadır. Yaşça büyük olan çocukların dikişsiz sünnetlerinde, yaranın olduğu bölge doku yapıştırıcısı kullanılarak kapatılır. Bu çocukların sünnetleri de ameliyathanede ve sedo-aneljezi adı verilen uyuşturma metodu ile yapılır.

dikişsiz sünnet

Dikişsiz sünnet uygulaması acısız ve ağrısızdır. Lokal anestezi sayesinde uygulamadan sonra 6 saat ağrı olmaz. Bu süre sonunda da ağrı hissedilmemesi için ağrı kesiciler verilmektedir. Ağrı yönünden avantajlı olması şöyle açıklanabilir. Dikiş yapılan sünnetlerde pansuman yapılması gerekir ve dikişler çamaşıra ya da beze yapışıp takılabilir. Dikişsiz sünnette kullanılan doku yapıştırıcısının böyle bir dezavantajı yoktur ve sünnetten 5 gün sonra kendiliğinden soyulup kaybolur.

Dikişsiz sünnetin avantajları:

Dikişli sünnete göre en önemli avantajı estetik görünümlü olmasıdır. Ayrıca dikiş olmadığından, dikişin organda bıraktığı çizgi ya da düzgün olmayan görüntü bu sünnette olmamaktadır. Yaşça büyük çocukların dikişsiz sünnetleri dikişle yapılan sünnete göre 10 dakika kadar kısa sürer. Dikişsiz sünnette kullanılan doku yapıştırıcısının iyileşmeyi hızlandırıcı, kanamayı önleyici ve anti mikrobik özellikleri de bulunmaktadır.

Dikişsiz sünnet hangi durumlarda yapılmaz?

Dikişsiz sünnet, sünnetin yapılamayacağı genel durumlarda uygulanmaz. Bunlar penis anormallikleri olarak adlandırılan hipospadias, epispadias ve kordi adı verilen sağlık sorunlarıdır. Bu durumların olduğu çocuklarda dikişli ya da dikişsiz sünnet uygulamasının yapılamaması demektir.

3 Comments

  1. Süleyman 7 Ocak 2018
  2. Gizem 21 Şubat 2018
  3. Mehmet 21 Temmuz 2018

Leave a Reply