Yemekten sonra baş ağrısı neden olur

yemek sonrası baş ağrısı

Yemekten sonra baş ağrısı neden olur, neyin belirtisi?

Bazı insanlarda yemek sonrası baş ağrıları oluşabilir. Bu durum, belirli yiyeceklerin tüketilmesi ile oluşabilir. Uyku eksikliği, stres, kimyasal maddeler, kötü yaşam tarzı ile oluşabilir. Tuzlu, tatlı, acı ya da ekşi yiyecekler yemek sonrası baş ağrısını tetikleyebilir. İşte, yemekten sonra baş ağrısı nedenleri ve tedavisi;

Yemekten sonra ortaya çıkan baş ağrısının olası nedenleri ve tedavisi

Hipertansiyon

Yüksek tansiyon tuzlu yiyeceklerin tüketilmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Tansiyonu yüksek olan kişilerde yemeklerde tuzun alınması, tansiyonu yükseltir. Kan dolaşımına giren tuzun fazla olduğu durumlarda kan dolaşımına su alınır. Kanın hacminin artması ile yemeklerden sonra baş ağrıları oluşur. Bu nedenle yemeklerde tuz alımı sınırlanmalıdır.

Şeker hastalığı

Tatlı ve şekerli gıdaların tüketilmesi kan şekerinin artmasını sağlar. Şekerli yiyecekler, ani şkerin yükselmesini sağlayarak insülin hormonunun salgısını sağlarlar. İnsülin sayesinde kanda olan şeker aşağıya doğru düşer. Fazla insülin salgısı olduğunda beyin yeterince şeker almaz. Yemek sonrası bu durumda baş ağrısı oluşabilir. Beyne giden kan akışında olan artış, damarların büzülmesine neden olarak zonklayıcı ağrılara neden olur. Yemek yerken glisemik endeksi yüksek gıdalar alınmamalıdır.

Migren

Bazı yiyecekler migreni tetikleyebilir. Yayık süt, yoğurt, ekşi krema gibi yiyecekler migreni tetikler. Çikolata, et, tavuk ciğeri, muz, soya sosu, katkı maddesi yemek sonrası baş ağrısına neden olur.

Asit reflü

Çeşitli baharatlı ve acı yemek yemek mide asidini hızla arttırır. Yemek borusunun mide ye açıldığı noktada olan kapakçık gevşeyerek ağza kadar çıkar. Bunun sonunda, baş ağrısı, mide ekşimesi, bulantı ve öksürme ortaya çıkabilir. Alkollü, asitli, yağlı, baharatlı ve acı yiyecekler tüketilmemelidir.

Besin alerjisi

Bağışıklık sistemimiz bazen bazı yiyecekleri zararlı algılayarak, kana histamin salgılar ve tepki verir. Besin alerjisi, Yüzde şişme, burun akıntısı, hırıltı, mide krampı ve baş ağrısına neden olabilir. Size alerji yapan yiyeceklerden uzak durmak başlıca tedavi yöntemidir.

Gıda hassasiyeti

Bazı insanlar bazı gıdaları sindiremez. Bu gıdalar yenildiğinde bulantı, kusma ve baş ağrısına neden olabilir. Bu gıdalar asla tüketilmemelidir.

Ne zaman doktora gidilmelidir?

Kafa karışıklığı, boyun tutulması, anlaşılamayan konuşma, baygınlık, yüksek ateş, halsizlik, bulanık görüş, bulantı ve kusma olduğunda hemen acilen doktora gidilmelidir.

Leave a Reply