Tüp bebekte yumurtalıkların uyarılması ve yumurta gelişimi

yumurta geliştirme

Tüp bebekte yönteminde yumurtalıkların uyarılması ve yumurta gelişimi:  Tüp bebekte ikinci aşama yumurtalıkların baskılanıp, uyarılmasıdır. Bu sayede, her ay bir yumurta üreten kadında fazla sayıda yumurta üretimi hedeflenir. Bu nedenle kullanılan hormon ilaçları hastaya verilir. Bu ilaçlar deri altına iğne ile yapılır. Yaklaşık 15 gün süren bir tedavidir. Bazen doktorlar uzun protokolde de bu aşamayı planlayabilirler.

Yumurtalıkların baskılanması (Supresyon tedavisi)

Uzun protokolde yumurtalıkların baskılanmasına adetin 21. Günü başlanır. Tedavide amaç, yumurtalıkların kendiliğinden yumurta oluşturmasına engel olmaktır. Bu tedavi ile fazla sayıda yumurta oluşturulur. Lucrin, supracu, suprafact, synarel gibi ilaçlar hastaya verilir. Lucrin, deri altına yapılan hafif iğnelerdir. Çatlatma iğnesine kadar her gün deri altına bu iğneler vurulur. Baskılama tedavisinde, GnRH agonistleri kullanılır. Bu ilaç türevleri ile yumurtalıklar uyarılır ve gelişen LH hormonu baskılanır.

Yumurtlama tedavisi, yumurta geliştirme ilaçları

Yumurtlama tedavisinde amaç, yumurtalıklarda çok sayıda yumurta folikülü geliştirmektir. Adetin 3. Günü yumurta geliştirici ilaçlar Gonadotropin hormonlarına başlanır. Bunlar iğne tedavisidir. Kas içine veya cilt altına uygulanır. Yumurtalar gelişinceye kadar günde bir kez ilaçlar uygulanır. Genelde 10-15 gün arasında ilaç tedavisine devam edilir. Bu zamana yakın sürede 2 gün ara ile ultrasonda yumurtaların durumu kontrol edilir. Yumurtlama tedavisi içinde kanda hormonlarda kontrol edilmelidir. Yumurtlama tedavisi sonrası istenilen yumurtalar istenilen büyüklüğe geldiğinde hormon düzeyi iyi ise, HCG iğnesi yani çatlatma iğnesi hastaya vurulur. Yumurtalar zaten toplanacaktır burada iğnenin amacı yumurtayı tam olgunlaştırmaktır.

Yeterli sayı ve büyüklükte yumurta oluşması mı gerekir?

Tüp bebek tedavisinde yumurtalar geliştirilmeye başlandıktan sonra 12. Günden itibaren yapılan kontrollerde istenilen sayıda ve büyüklükte yumurta yoksa tedavi iptal edilebilir. İstenilen yumurta büyüklüğü yaklaşık olarak 16-20mm. aralığıdır. Yumurta geliştirici tedavi sırasında östrojen seviyesinin 500 üzeri olması istenilir. Fakat, bu değerin çok yüksek olduğu durumlarda da tedavi iptal edilebilir. Burada amaç çok sayıda ve yeterli büyüklükte yumurta elde etmektir. Bazı hastalarda bu mümkün olmamaktadır. Özetle, yumurta tedavisinde %20 oranında başarılı olunmayabilir.

Rahim içi zarı kalınlığı ne olmalıdır?

Bebeğin yerleştiği tabaka rahim içi tabakadır. Yumurtlama tedavisi sonrası rahim içi tabakanın 6 mm.den az olmaması 14 mm.den kalın olmaması istenilir.

Leave a Reply