Sinüzit ağrısı belirtileri nedenleri ve tedavisi

sinüzit

Sinüzit ağrısı olduğunu nasıl anlarız, Sinüzit belirtileri kendini nasıl gösterir ne tür bir ağrı oluşur tedavisi nasıl yapılır işte detaylar. Yüzümüzde bulunan sinüs boşluklarının iltihap ile dolmasına sinüzit denilir. Sinüzitin başlıca belirtisi ciddi baş ağrılarına neden olmasıdır. Sinüzitin öksürük, ateş ve yüzde basınç yükselmesine neden olabileceği için hemen tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediğinde, görme sorunları, beyinde hasar yaratması bile oluşabilir. İşte, sinüzit ağrısı belirtileri ve tedavisi;

Burun, alın, şakak ve göz çevresinde içi hava dolu olan boşluklar vardır. Bunlara sinüs denilir. Yaklaşık olarak 15-20 adet arasında olan bu boşluklar, kanallar yardımı ile buruna açılırlar. Bu kanallardan geçen burun mukozası, solunum yolunu nemli ve sıcak tutar. Fakat, bazen mukoza iltihaplanır ve sinüzit oluşmuş olur. Akut ve kronik sinüzit olmak üzere iki adet sinüzit vardır.

Sinüzit ağrısının belirtileri

Sinüzit ağrısı, iki gözün arasında ya da baş ağrısı olarak hissedilir. Yüzde olan sinüs boşlukları hem sağ hem de sol tarafta olduğundan ağrının yönü de o bölgeye göre değişir. Burun akıntısı ender olarak olabilir. Sinüzit ağrısının başı, soğuk algınlığına benzer. Baş ağrısı, ateş ve nabız yüksekliği, yüzde basınç hissi oluşan başlıca belirtilerdir. Çok nadir olarak geniz akıntısı, öksürük, ağız kokusu ve koku alamama şikayeti de oluşabilir.

Sinüzit ağrısının nedenleri nedir?

Sinüs boşluğunda oluşan iltihaplanmalar sinüzit ağrısına neden olur.

Ostium tıkanması

Yüzümüzde bulunan ostium deliklerinin tıkanması, oksijenin basıncını düşürür, salgı durgunlaşır. Bakteri üremesine uygun ortam artık oluşmuştur. Ostium tıkanmaları, açıklığın doğuştan yetersiz olması, mukoza dokusunda ödem olması(üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası oluşur) neticesinde olur.

Bazı hastalıklar

Alerjik rinit, bağışıklık sistemi düşüklüğü, kistik fibroz, primer silyer disfonksiyon sinüzit ağrısına neden olur. Ayrıca vücudun gösterdiği alerjik reaksiyonlar, kuru ve soğuk hava, diş operasyonları, çeşitli travmalar, hamilelik döneminde sinüzit oluşabilir.

Sinüzit ağrısı nasıl tedavi edilir?

İlaç tedavisi; burun tıkanıklığında kullanılan bazı ilaçlar sinüzit ağrısına iyi gelir. Mukusun yapışkanlığını azaltmak için mukolitik ilaçlar, antibiyotikler sinüzit ağrısına iyi gelir.

Evde uygulanan nemli ve sıcak buhar tedavisi, buhar solumak, yüzde basınç hisseden hastalara iyi gelir. Tuzlu su ile gargara yapmak, bol su içmek mukozayı yumuşatır. Çok nadir olarak cerrahi müdahale yaparak ostium açıklığı düzenlenebilir.

Leave a Reply