Şeker hastalığı tipleri

şeker hastalığı tipleri

Şeker hastalığının pek çok tipi vardır. Şeker hastalığı kişiye özel gelişen bir durumdur. Bu nedenle, her hasta birbirine benzememektedir. İşte, şeker hastalığı tipleri;

Şeker hastalığı tipleri:

  • Tip1 diyabet,
  • Tip2 diyabet,
  • Metabolik sendrom,
  • Gizli şeker,
  • Gebelikte şeker hastalığı,
  • Genetik nadir görülen şeker hastalıkları,
  • Oynak diyabet.

Tip1 ve Tip 2 diyabet:

Tip1 ve tip 2 diyabet şeker hastalığının esas türleridir. Tip 1 diyabetli hastalar genelde doğuştan şeker hastasıdır. Bu hastalarda insülin hormonu hiç salgı yapmamaktadır. Dışarıdan çocukluktan itibaren insülin alan bu hastaların çoğunluğu çocuktur. Şeker hastalığının yaklaşık %90’ı tip2 diyabetlidir. 30 yaş sonrası ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalarda insülin başta yüksektir ve kanda var olan şeker hücreler tarafından kullanılamıyordur. Bu durum insülin direnci olarak isimlenir. Zamanla bu hastalarda insülin tedavisi ihtiyacı duyulur.

Metabolik sendrom:

Metabolik sendrom çağın en tehlikeli hastalıkları arasında kabul edilir. Bu durumda, tip 2 diyabet, tansiyon yüksekliği, insülin hormon yüksekliği, ürik asit yüksekliği, göbekte yağlanma ve şişmanlık bir arada bulunur. Metabolik sendrom, insülinin gerektiği kadar çalışmaması ile oluşur. bel çevresinin kalınlaşması bu hastalığın başladığını gösterir. Karaciğer yağlanması, polikistik over sendromu, HDL kolesterol azalması, kan pıhtılaşması sıklıkla görülür. Bu hastalar kalp ve damar hastalıklarına çok yatkındır.

Gebelik diyabeti:

Sadece gebelikte oluşan şeker hastalığına gebelik diyabeti denilir. Gebelik öncesi şeker hastası olmayan kadınlar, gebelik sırasında şeker hastalığı geliştirirler. Gebeliğin 24-28. Haftalarında ortaya çıkan bu durum, şişman kadınlarda gebeliğin ilk haftasında da ortaya çıkabilir. Gebelik sonrası şeker hastalığı kendiliğinden kaybolur. Fakat, gebelik diyabeti geçiren kadınların yarısı ileriki yaşlarında şeker hastası olurlar.

Gizli şeker (Pre-Diyabet):

Açlık kan şekeri 90-126 mg/dl, şeker yüklemesi sonucu 2.saatte kan şekerinin 140-199 mg/dl arasında olmasına şeker tolerans bozukluğu yani gizli şeker adı verilir. Şeker hastalığının başlamadan önceki evresi olarak kabul edilir. Bu kişilere sağlıklı beslenme ve kilo verilmesi önerilir.

Genetik nadir görülen şeker hastalıkları:

Bazı şeker hastalıkları çok nadir olarak ortaya çıkarlar. Bu hastalıklar tip1 ve tip2 diyabete hiç benzemezler. Örn. LADA tip şeker hastalığında  pankreasta bulunan beta hücreleri bağışıklık sistemi tarafından yok edilir. Bu süreç içinde, insülin salgısı azalır ve kan şekeri hızla artmaya başlar. Bu hastalar artık insülin kullanmak zorunda kalır.

Oynak diyabet (Brittle):

Kan şekerinin gün içinde yükselmesi, azalması ile ortaya çıkan bir durumdur. Günde 4 defa insülin alan hastalarda kan şekerinin yükselmeye devam etmesi başlıca örnektir. Bu hastalarda hormon bozukluğu, insülin direnci, gıda emilim bozukluğu, kan şekeri düşmesi, artması oluşur. Oynak diyabet genelde psikolojik bozukluk da yaratır.

Leave a Reply