Reflü şikayetleri ve alınacak önlemler

Reflü belirtileri, reflü nedenleri ve reflü hakkında bilmek istediklerinizi bu yazıda topladık. Çikolata, taze meyve suları ve baharatlı yemekler yedikten sonra, midenizden yukarıya boğazınıza doğru bir yanma meydana geliyor mu? Boğazınızda ağrı, ses kısıklığı ve kronik öksürük gibi şikayetleriniz mi var? Tüm bunlara cevabınız evet ise, büyük olasılıkla reflünüz var demektir.

Her 100 kişiden yaklaşık 20’sini etkileyen reflü ile yaşamak, sadece yaşam kalitesini olumsuz etkilemez, ülser ve yemek borusu kanseri gibi hastalıkların da habercisi olabilir. Reflü şikayetlerini azaltabilmek için yaşam tarzını değiştirmeyi gerektiren sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yanı sıra, bir takım basit önlemlerin de alınması gerekmektedir.

Ses kısıklığı, astım ve kronik öksürüğe dikkat edin;

Genellikle yemeklerden sonra meydana gelen ve mideden boğaza kadar yayılan yanma, reflü rahatsızlığının en yaygın görülen belirtileridir. Bu belirtileri midedeki içeriğin ağza gelmesi ve yutmada güçlük yaşanması gibi belirtiler izlemektedir. Reflü sorunu bulunan bazı kişilerde ağrılı bir yutkunma, hıçkırık, geğirti, bulantı ve kusma gibi yakınmalar da görülebilmektedir.

Reflü sadece mide, yemek borusu ve bağırsak sisteminde değil, başkaca organlarda ve sistemlerde de belirti verebilir. Astıma benzer bazı bulgular, göğüste ağrı, ses kısıklığı, boğazda ağrı, dişlerde çürüme ve kronik öksürük de reflüyle ilgili gelişebilmektedir.

Salça ve baharat tüketimi reflü şikayetlerini arttırır;

Reflüsü olan kişilerde baharatlı yiyecekler, salçalı ve yağlı yemekler, taze meyve suları ve çikolata belirgin şikayetler meydana gelmektedir. Ayrıca aşırı kahve ve çay tüketilmesi de şikayetleri arttırmaktadır. Reflü ile ilgili yakınmalar daha çok fazla kilolu olan ve obezite problemi bulunan kişilerde çok daha belirgin hale gelmektedir. Reflü sorunu bulunan kişilerin kilo vermeleri halinde, şikayetlerinin azaldığı da bilinmektedir.

Reflü, ciddi sağlık problemlerine yol açabilir;

Reflünün tanılanmasında klasik reflü belirtileri değerlendirilmektedir. Daha detaylı bulgular elde etmek için, endoskopik inceleme ve yemek borusuna giden mide asidinin 24 saat bir cihazla takip edilmesi gerekmektedir. Kişiye reflü teşhisi konulduktan sonra, uygun tedavi yöntemleri izlenerek tedavi gerçekleştirilmektedir. Reflünün tedaviyle kontrol altına alınmaması durumunda, ciddi sağlık problemleri yaşanabilir. En korkulan komplikasyonu da kanser hastalığıdır. Kansere Barrettözofagus adı verilen hücresel dönüşüm zemin hazırlamaktadır. Bu durum reflü sorunu yaşayanlarda %3-20 aralığında değişebilmektedir. Bu tür hastalarda kanser gelimle olasılığı yaklaşık %0,5 dolaylarındadır. Kanser gelişmesi çok sık yaşanmamakla birlikte, reflü tedavisinin kesinlikle gerçekleştirilmesi ve yakınmaların kontrol altına alınması gerekir.

Reflünün tedavisinde yaşam tarzı değişikliği önemlidir;

Reflü sorunu yaşayan herkesin mutlaka yaşam tarzında değişiklik yapması gerekmektedir. Reflü sorunu olan kişilerin ilk evvela, yaşam kalitesini arttıran ve yakınmaları en aza indirecek bazı basit önlemleri almaları gerekmektedir. Mesela; Yatak başı yükseltilebilir, dar ve sımsıkı kıyafetler giyilmeyebilir, kilo kontrolü sağlanabilir ve yemekten hemen sonra uyunmayabilir.

Reflü şikayetlerinin en aza indirilmesi ve kontrol altına alınması amacıyla beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi de çok önemlidir. Kişinin özel bir beslenme programı uygulaması gerekir. Porsiyonlar azaltılmalı, yağlı ve baharatlı yemeklerden uzak durulmalı, çikolata yemekten imtina edilmelidir. Reflü tedavisinde asit baskılayıcı ilaçlar ve dokuların korunmasına yardımcı ilaçlar en etkin yanıtı vermektedir. Yapılan ilaç tedavisinden netice alamayan hastalar için cerrahi uygulamalar da başarılı olmaktadır.

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/basit-onlemlerle-reflu-sikayetlerini-azaltabilirsiniz/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply