Rahim ağzı yaraları (servisitler)

rahim ağzı yaraları servisitler

Rahim ağzı yaraları kadınlarda en sık görülen rahatsızlıklardır. Genelde her kadın rahim ağzı yarasını bir defa olsun geçirir. Kendini kasıklarda ağrı ve akıntı ile belli eden rahim ağzı yaralarının tıpta olan ismi servisittir. Servisitler, rahmin vajinaya doğru ilerleyen ağzındaki dokuda oluşan iltihaplardır. Genelde enfeksiyonlar, irritasyonlar ya da travmalar nedeni ile ortaya çıkarlar. İşte, rahim ağzı yaraları yani servisitler;

Rahim ağzı yarası nasıl anlaşılır?

Rahim ağzı yaralarında hasta kendi kendisine benim rahim ağzı yaram var demez. Genelde normal bir jinekolojik muayenede kendini belli eder. Hastalığın belirtileri tüm jinekolojik hastalıklara benzediğinden kolaylıkla anlaşılamaz bir durumdur. Rahim ağzı yarasında kasıklarda ağrı ve akıntı vardır.

Rahim dokusunda bir enfeksiyon ya da irritasyon oluştuğunda beyaz kan hücreleri bu bölgeye hızla toplanır. Bu nedenle, kan akışı bölgede çok fazla artar ve rahim dokusu şişmeye ve kızarmaya başlar. Bu durumda servisit tanısı hemen koyulamaz. Ek bazı tahlillere ihtiyaç duyulur. Çünkü, bazı rahim ağzı kanserleri ile rahim ağzı yaraları birbirine yapı olarak çok benzer. Bu nedenle, çeşitli tahlillere ihtiyaç duyulur. Çünkü, rahim ağzı yarasında ve kanserlerinde erken tedavi ve tanı çok önemlidir.

Servisit tanısında kullanılan testler:

Smear testi

Genelde rahim ağzı yaraları ve rahim ağzı kanserinde teşhis için kullanılan smear testi her yıl bir defa olsun yapılmalıdır. rahim ağzı dokusundan bir pamuklu çubuk ile salgı alınır ve patalojide incelenir. Ağrısı olmayan çok basit bir testtir.

Kolposkopi

Rahim ağzının ışıklı bir ortamda optik bir aletle incelenmesi işlemidir. Bu işlemde rahim ağzı temizlenir ve bir boya ile boyanır. Dokularda boyanın tutulduğu noktalarda biyopsi yapılır.

Biyopsi

Yapılan jinekolojik muayene ile rahim ağzı dokularında farklılaşma görülüyorsa, lokal anestezi yardımı ile rahim ağzından küçük bir parça alınabilir. Bu işleme serviks biyopsisi denilir. Alınan parçalar veya parça patolojide incelenir.

Leave a Reply