Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir Belirtileri ve Tedavisi

Obsesif Kompulsif Bozukluk belirtileri ve tedavisi

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir Belirtileri ve Tedavisi: Obsesif Kompulsif Bozukluk, kısa adı ile OKB aslında bir takıntı hastalığıdır. İnsanların mantıksız  düşünce ve korkularını büyütmesi ve tekrar eden davranışlar göstermesidir. OKB’de tekrarlayan davranışlar bazen bir ritüele dönüşebilir. Bu durum sıkıntıları ve kaygıyı daha fazla arttırır.

Takıntı belirtileri nelerdir?

Takıntılar genelde, kirlenme ve kir korkusu, eşyalarda simetri olması, kendine ve başkasına zarar veren korkutucu düşünceler, agresif, cinsel ve dini istenmeyen düşüncelerdir.

Takıntı oluşması belirtileri ise, ellerin titremesi, insanların dokunduğu objelere dokunma stresi, kapıyı kilitleyip kilitlemediğinin stresi, eşyalarda simetrinin kaçması takıntısı, kendine ve başkasına zarar verdiğini düşünme, zihinde seksüel sahneler canlandırma olarak sayılabilir.

Hastalık ile oluşan takıntılar genelde;

Sürekli el yıkama, sayma, kontrol etme, içini rahatlatma isteği, düzenlilik olarak sayılabilir. Bu durumda olan hastalarda, cildi tahriş edene kadar yıkama, kapıların kilitlerini kontrol etme, belirli nesneleri sürekli olarak sayma, sürekli olarak aynı cümleyi tekrar etme, simetrik dizilim yapma ve sürekli temizlik yapma oluşabilir.

Obsesif kompulsif bozukluğun nedenleri:

OKB’nin tam olarak neden olduğu bilinmemektedir. Fakat, beyin fonksiyonlarında oluşan değişimler nedenli olabilir. Enfeksiyonlar kaynaklı tetikleme ile oluşabilir. Bu konuda araştırmalar halen devam etmektedir. Aile içinde OKB tanısı koyulmuş birinci derece yakını olanlarda risk artar. Bazen travmalar ve stresli durumlar OKB’nin tetiklenmesine neden olabilir.

Obsesif kompulsif bozukluğun tedavisi:

OKB tedavisinde hastalık tamamen tedavi edilmez. Fakat, hasta tedavi sonrası daha rahat bir yaşam sürebilir. Bu nedenle bazı hastalar, hayatları boyunca tedavi edilebilir. Genelde hastalar, psikoterapi ve ilaç tedavisi görürler.

Hasta psikoterapide, korkulan obje ya da kirlenme gibi takıntıya maruz bırakılarak bu kaygı ile mücadele etmeyi öğrenir. Hastanın çaba harcaması ver mücadele etmesi beklenilen bir tedavi yöntemidir. Hastaya verilen ilaç tedavisindeyse, ilk aşamada antidepresanlar kullanılır. İlacın kendini göstermesi haftaları alabilir. Doktorlar bazı hastalarda antidepresanlar ve antipsikotik ilaçları birbiri ile karıştırarak hastaya kullandırabilir. Hasta kendini iyileşmiş hissetse bile ilaçları bırakamaz.

Tüm psikiyatrik ilaçların yan etkileri vardır. Mide rahatsızlığı, uyku sorunları, terleme ve cinsel aktivitelerin azalması, ilk kullanım başladığında intihar düşüncesinde olan artışlar oluşabilir. Bazı ilaçlar alkol veya bazı yiyeceklerle birlikte kullanıldığında ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle, doktora danışılmadan asla kullanılmamalıdır, doktorun doz ayarlaması ile kullanılmalıdır, doktor istemedikçe kesilmemelidir.

Leave a Reply