Obezite Ameliyatı Kimler İçin Uygun Kimler yaptırabilir

obezite-ameliyatlari

Obezite, pek çok sağlık sorununa yol açan dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Başta diyabet, kalp, damar ve dolaşım sistemi hastalıkları obezite ile başlamaktadır. Hatta metabolik sendrom denilen hastalık nedeni ile hayati risklere neden olmaktadır. İşte, bu nedenle kilo veremeyen hastalara son yıllarda obezite ameliyatları yapılmaktadır.

Morbid obezite nedir?

Dünya sağlık örgütü, VKİ denilen bir hesaplama ile şişmanlığın derecesini ortaya çıkarmaktadır. Buna göre, kilonuzu boyunuzun metre cinsinden karesine bölüyorsunuz ortaya vücut kitle indeksi çıkıyor. VKİ, 20-25 arasında çıkarsa normal, 25-30 arasında kilolu, 30-35 arası obez, 35-40 arası tip2 obez, 40 ve üzeri morbid obez olarak kabul edilmektedir.

Morbid obezlerin hayati riskleri çoktur. Bu tür obezler kilo vermekte çok zorlanırlar. Her yıl, 300 bin kişi morbid obezite kaynaklı olarak yaşamını yitirmektedir. Yaşamın kısalması, sosyal hayatta olan aksaklıklar, ruhsal sorunlar, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, damar sertliği, kalp krizi, felç, diz sorunları, solunum sıkıntısı, uyku apnesi, depresyon, meme ve kolon kanseri, safra taşları, kısırlık, katarakt, idrar tutma sorunları, bel hastalıkları, ortopedik sorunlar morbid obezlerin yaşadığı bazı hastalıklardır.

Bu hastalar, diyet ve egzersiz yapmalarına rağmen kilo vermekte zorlanmaktadır. Kilo verseler bile kısa sürede verdikleri kiloyu alırlar. İşte bu nedenle, morbid obezite cerrahisi yani bariatrik cerrahi uygulanmaktadır.

Bariatrik cerrahi nedir?

Bu uygulamaya mide by-pass yöntemi de denilir. Kilo kaybını devamlı tutmak amaçlı yapılan bir ameliyat türüdür. Hastanın obezite süresinin 5 yıldan fazla olması, yaşının 65’e kadar olması gerekir. Obezitenin yarattığı diyabet, uyku apnesi, hipertansiyon gibi hastalıkları varsa cerrahi uygulama düşünülür. Tüm bu durumlar bariatrik cerrah tarafından kontrol edilmelidir. Doktor uygun olan cerrahi uygulamaya karar verir. Ameliyat öncesi, karaciğerde büyüme varsa azaltılır, üst sindirim borusu kontrol edilir hatta çok düşük kalorili diyet yapılarak kilo kontrolü sağlanır.

Bariatrik cerrahi ile obez hastalar, kilo kaybını uzun süre korur.  Obezite kaynaklı oluşan hastalıkların hepsi yavaş bir şekilde düzelmeye başlar. Diyabetli hastalar, kan şekerini normale indirir, lipid değerleri normal, uyku apnesi  ve hipertansiyon dengelenir. Doğurganlık artar ve astım ilaçları bırakılır.

Leave a Reply