Kronik bronşit nedir? Bronşit nedenleri ve Tedavisi

Akciğerlerdeki bronş tüplerindeki zarların kalıcı bir şekilde iltihaplanmasına kronik bronşit adı verilmektedir. Daha çok sigara içenlerde ve hava kirliliği yaşanan şehirlerdeki insanlarda görülmektedir. Kronik bronşitten korunmanın en etkili yöntemi de sigara içilmemesidir. Yazımızda, kronik bronşit ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Kronik bronşit hangi yolla bulaşır?

Kronik bronşitin alevlenmesine neden olan bakteri veya virüslerin bulaşması solunum yoluyla gerçekleşmektedir. Bu alevlenme kronik bronşitin akut alevlenmesi olarak ifade edilmektedir.

Kronik bronşitin belirtileri:

Peşi sıra iki sene ve de her yıl en az üç aylık döneminde öksürük ve balgam çıkarma durumu var ise, kronik bronşit hastalığının varlığından söz edilebilir. Fakat bunu net olarak söyleyebilmek için hastaların akciğer kanseri, bronşektazi, tüberküloz ve kalp yetmezliği gibi balgam ve öksürüğe sebebiyet verebilecek başka bir kronik hastalığının olmaması gerekmektedir.

Kronik bronşit hastalığında solunumda bir kısıtlama söz konusu değildir. Ancak solunum işlevlerinde bir kısıtlanma oluşmaya başladığında ise KOAH teşhisi konulmaktadır. Kronik bronşit veya KOAH’da genellikle de kış mevsiminde gelişen enfeksiyonlar, insanların öksürüklerinde ve balgam miktarlarında artış meydana getirir. Hastalardaki balgamın rengi ise çoğunlukla renkli olmaktadır.

Kronik bronşit tedavisi:

Kronik bronşitte akut alevlenme meydana geldiğinde, viral enfeksiyonda bile bunun üstüne bakteriler ilave olacağı için çoğunlukla doktorun belirlediği antibiyotik ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca hastanın balgamı için yumuşatıcı ve söktürücü bazı ilaçlar, enfeksiyon halinde görülebilecek olan bronş daralmaları ve hava yolu ödemi dikkate alınıp, gerektiğinde bronş açıcı ve hava yolundaki ödemi gideren ilaçlar da kronik bronşit tedavisine ilave edilebilmektedir.

Kronik bronşitten korunmak için ne yapılmalı?

Kronik bronşit hastaları, öncelikle grip salgınının yaşandığı dönemlerde bu hastalarla yakın temastan sakınmaları, enfeksiyon geçirdiklerinde kesinlikle bir doktora görünmeleri, her sene aksatmadan sonbahar aylarında grip aşısı olmaları tavsiye edilmektedir. Ayrıca sigara içmekten vazgeçilmelidir. Sigara ve tütün mamullerinden uzak durulduğunda kronik bronşit ve KOAH’dan korunma konusunda önemli adım atılmış olacaktır.

Kaynak: Bu yazı, hurriyetaile.com/sizin-icin/saglik/kronik-bronsit-nedir_5524.html kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply