Kadında kısırlık (İnfertilite) nedenleri

kadınlarda kısırlık

Kadınlarda kısırlık nedenleri çok çeşitli olabilir. Bu nedenle, kadınlarda belirli hormon testleri, kan tahlilleri, ultrason görüntüleme yapılmalıdır. Fakat, unutulmaması gereken şey, kısırlıkta hem kadın hem de erkeğin birlikte değerlendirilmesidir.

Kadınlarda kısırlık nedenleri

  • Yumurtlama sorunları,
  • Kadınlarda tüplerin tıkalı olması,
  • Endometriozis,
  • Süt hormonunda olan yükseklikler,
  • Troid bozuklukları,
  • Rahimde olan çeşitli sorunlar,
  • Antisperm antikorları,
  • Rahim ve yumurtalıklardan olunan ameliyatlar,
  • İleri yaşlarda oluşan yumurta azalması,
  • Rahim ağzında olan hastalıklar,
  • Hiçbir sebebin olmaması olarak sayılabilir.

Kısırlığa direk neden olmayan fakat etkili olan çeşitli nedenlerde vardır. Bunlar sigara, şişmanlık, rahim ağzının kapalı olması, düzenli cinselliğin yaşanmaması, rahim içi yapışıklıklar, erken menopoz, over yetmezliği, kemoterapi almak olarak sayılabilir.

Yumurtlama düzensizliği

Kadınların yaklaşık %40’ında yumurtlama düzensizliği kaynaklı kısırlık oluşmaktadır. Yumurtlamanın her ay düzenli olması hamile kalma şansını hızla yükseltir. Yumurtlamanın olmadığı bir ay içinde hamile kalmak imkansız olduğundan kadınlara genelde yumurtlamayı sağlayan ilaçlar ve hormonlar verilir. Bu sayede hastada yumurtlama sağlanarak, gebelik elde edilir. Fakat, adetleri düzensiz olan polikistik over sendromu olan hastalara çeşitli kan tahlili ve ultrason ile yumurtlama günü bulunmaya çalışılır.

Tüplerin tıkalı olması

Kadınlarda olan tüplerin tıkalı olması nedeni ile sperm ile yumurta bir araya gelemez. Fakat, bir tek tüp açık olsa bile hamile kalma şansı olur. Daha önce tüplerinde oluşan enfeksiyon kaynaklı, karın içi ameliyatlar, endometriozis kaynaklı tüpler tıkanabilir. Tüpleri kontrol etmek için rahim içi filmi çekilir. Fakat, kesin tanı laparoskopi ile verilir. Bu uygulamada tüplere mavi bir sıvı verilerek tıkanıklık anlaşılır. Tüpleri tıkalı olan hastalara tüp bebek uygulaması önerilir.

Endometriozis

Karın içinde ve tüplerde yapışıklıklar olmasına verilen isimdir. Bu hastalık, hamilelik oluşmasını önler.

Süt hormonu yüksekliği

Prolaktin hormonu beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanır. Bazen hipofiz bezinde olan aksaklıklar veya tümör oluşması, tiroid sorunları nedenli, ile prolaktin hormonu fazla salgılanır. Bu durumda yumurtlamada düzensizlik ve hamile kalamama gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Rahimde olan aksaklıklar

Rahim içinde çeşitli anormallikler olabilir. Rahim içinde perde, miyom, polipler hamile kalma şansını engeller. Genelde uygulanan histeroskopi yöntemi ile bu sorun çözümlenir.

Rahim ve yumurtalık ameliyatları

Bazen rahim ve yumurtalıklara yapılan ameliyatlar ile rahimde yapışıklıklar ve kısırlık oluşabilir. Yumurtalığın birinin alınması hormon seviyesini etkileyebilir. Bu durumda hamile kalma şansı düşer.

Polikistik over sendromu

Polikistik over sendromu hemen hemen her 5 kadından birinde görülür. Bu hastalıkta, yumurtlama olur fakat, yumurta çatlayamadan kistleşerek yumurtalıkta birikmeye başlar. Her adet döngüsünde bu durum devam eder. Bu nedenle, polikistik over hamile kalmayı zorlaşır.

Leave a Reply