İnsülin direnci, diyabet ve gizli şeker

insülin direnci gizli şeker

İnsülin direnci, diyabet ve gizli şeker hakkında bilmeniz gerekenler. İnsülin direnci pre diyabet yani gizli şekere neden olur. Kanda şeker oranının 90-126 mg/dl arasında olmasına gizli şeker denilir. Pre-diyabet, şeker hastalığının ön evresi olarak kabul edilir. Bu hastalara rejim, spor ve düzenli beslenme önerilir. Bu şekilde şeker hastalığına yakalanmanın önüne geçilir. İşte, gizli şeker hastalığı, insülin direnci ve diyabet hakkında bilgiler;

Şeker hastalığı nedir?

Yemek yedikten hemen sonra yiyecekler bağırsaklarda ufak şeker parçaları haline gelir. Bu şeker parçaları kana girer ve tüm organların hücrelerine dağılır. Kanda bulunan şekerin hücrelere girmesi için pankreastan salgılanan insülin hormonu gerekir. İnsülin hormonunun salgısında olan bir aksaklık veya salgının olmaması kanda şekerin hızla yükselmesine neden olur. Kan şekerinin aç karna 126 mg/dl’nin üzerinde olması diyabet yani şeker hastalığı olarak kabul edilir.

Metabolik sendrom nedir?

Tip 2 diyabet hastaları ve gizli şekeri olan kişilerde görülen bir durumdur. Bu hastalarda, insülin hormonu yüksekliği, ürik asit yüksekliği, göbekte yağlanma, kilo alma, trigliserit yüksekliği, tansiyon yüksekliği varsa buna metabolik sendrom denilmektedir. Bu hastalarda karaciğer yağlanması, polikistik over sendromu, kan pıhtılaşma eğilimi, HDL kolesterolde düşme oluşabilir. Bu hastalar kalp ve damar hastalıklarına karşı risk içindedir.

Gizli şeker

Açlık kan şekerinin 90-126 mg/dl aralığında olmasına gizli şeker denilir. Bu hastalık şeker hastalığının erken evresi olarak kabul edilir. Gizli şekeri olan hastalar zamanla şeker hastası olurlar. İşte, bu nedenle gizli şekeri olan kişilere rejim ve spor önerisi yapılır. Gizli şeker, %20-25 oranında ortaya çıkmaktadır.

Tip 2 diyabet

Tip 2 diyabet şeker hastalığının ilerleyen yaşla birlikte oluşmasına verilen isimdir. Bu hastalarda gizli şeker, yağlanma vardır. Bu hastalarda insülin hormonu iyi, çalışmaz ve pankreastan salgı yapan insülin hormonu miktarı azdır. Pankreasta insülin salgısını yapan hücrelere beta hücreleri denilir. Beta hücrelerinde olan azalma, insülin salgısında azalmaya neden olur. Zamanla bu hücreler tamamen yok olabilir bu durumda dışarıdan insülin takviyesi alınmalıdır.

Tip 2 diyabet için risk taşıyanlar kimlerdir?

Şişmanlık ve kilolu olmak, bel çevresinin 90 cm. ve üzeri olması, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanmak, balık yememek, margarin kullanmak, 45 yaş üzeri olmak, gebelikte kan şekerinin yüksek olması, ailede 1. Derecede yakında şeker hastalığı olması,tansiyon yüksekliği,kan yağlarında yükseklik, polikistik over sendromu olması, kanda insülin hormonunun yüksek olması olarak sayılabilir.

Leave a Reply