Fibromiyalji nedir, nedenleri ve tedavisi

fibromiyalji

Fibromiyalji sendromu (FMS) bir yumuşak doku romatizmasıdır. Uykusunu yeteri kadar aldığı halde sabah ağrı ve ağırlıkla uyanıp, hiç uyku uyumamış gibi bitkin ve yorgun hisseden kişilerde fibromiyalji sendromundan şüphelenilebilir.

Sendromun en belirgin ve önemli özelliği, vücudun belirli bazı bölgelerinde aşırı hassasiyet yaratmasıdır. Eklemlerde ve kaslarda ağrı ile birlikte hassasiyet, yorgunluk, uyku sorunları, halsizlik ve sabahları tutukluk şeklinde belirtiler göstermektedir. Kişide birçok hastalığın da kapılarını açan fibromiyalji sendromu, iş gücü kaybına sebebiyet veren hastalıklar arasında ön sıralardadır. Daha çok 22-55 yaş arasındaki kadınlarda görülen sendrom, erkeklerde ve çocuklarda da görülebilmektedir.

Fibromiyalji nedenleri:


Fibromiyalji sendromunun tam olarak nedeni bilinmese de stres durumuyla yakından ilişkisi olduğu düşünülmektedir. Ayrıca düşme veya trafik kazası gibi korkuyla karışık fiziksel büyük travmalar, ruhsal travmalar, uyku bozuklukları, viral hastalıklar, psikolojik stres, ankilozan spondilit, romatoid artrit ve bazı romatizmal rahatsızlıklar hastalığın nedenlerindendir.

Fibromiyalji sendromunda en çok kullanılan organlar olan eller, dirsekler, omuzlar, dizler, bel ve boyun bölgesinden ağrı yakınmaları olmaktadır. Hastalar, daha çok el ve ayak şişliği yaşadıklarını ve belirli yerlerinin daha fazla ağrıdığını belirtirler. Hastalığa kabızlık, ishal, uyuşma, mide ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, karın ağrısı ve sinirlilik gibi bulgular da eşlik edebilmektedir. Bu sendromdan etkilenen hastaların yaklaşık yarısında gerilim tipi baş ağrısı görülmektedir. Hastalarda acil ve sık idrar yapma vardır. Kulak çınlaması, kramp ve çene eklemi ağrısı ile baş dönmesi de görülebilmektedir.

Fibromiyalji sendromu teşhisi:


Fibromiyaljiye has özel bir laboratuar testi bulunmamakta, ancak temelinde yatan hastalıkların araştırılması amacıyla kan, biyokimya ve tiroit fonksiyonu testleri yapılabilir. Boyun ve bel fıtığının araştırılması için de radyolojik incelemeler yapılabilir. Hastalığın teşhis edilebilmesi için minimum 3 aydır süren ağrıların olması, vücudun 18 farklı bölgesine bası yapıldığında en az 11 bölgede ağrı belirlenmesi gerekmektedir.

Fibromiyaljiyi tetikleyen faktörler:


Kişideki stresli çalışma ortamı, uyku sorunları, psikolojik gerginlik, aşırı gürültü, gribal enfeksiyon, uzun süreli oturma ya da ayakta kalmak, bilgisayar başında aynı hareketlerin tekrarlanması ve devamlı olarak elektromanyetik stres fibromiyaljiyi tetikleyen faktörlerdir.

Fibromiyaljiye ne iyi gelir?


Fibromiyalji sendromunun tedavisinde ve korunmada egzersiz yapmak önemlidir. Özellikle gevşeme hareketleri, hafif yürüyüşler, bisiklete binme ve yüzme gibi spor faaliyetleri iyi gelmektedir. Hastaların gece yatmadan evvel alkol, sigara, kola ve kahve alınmamalıdır. Fizik tedavide sıcak uygulamalar, derin ısıtıcılar ve ağrı kesici görevi gören elektriksel stimülasyon ile masaj oldukça faydalı olmaktadır. Hastalara kaplıca kürleri, deniz, güneş ve kum da iyi gelen aktivitelerdir.

Leave a Reply