Bağışıklık sistemini güçlendiren 8 besin

bağışıklığı güçlendiren 8 besin

Bağışıklık sistemini güçlendiren 8 besin

Bağışıklığınızı güçlendirmenin 8 doğal yolu. Bağışıklık sisteminin güçlü olması birçok hastalıktan korunma sağlamaktadır. Beslenme programınızda bağışıklığı güçlendiren besinleri eksik etmediğinizde ve düzenli olarak tükettiğinizde vücudunuza sağladığı yararları belirgin bir şekilde hissedebilirsiniz. Yazımızda sizlere bağışıklığı güçlendiren 8 besini anlatacağız.

1- Ispanak:

İçeriğindeki A ve C vitamini nedeniyle çok güçlü bir antioksidandır. Ispanak barındırdığı vitaminler sayesinde hücreleri korumakta ve bağışıklık sisteminin zayıflamasını engellemektedir. Bağışıklığın güçlendirilmesi için haftada 2 öğünde ıspanak tüketmeye özen gösterilmelidir. İçeriğindeki A vitamininin etkisini gösterebilmesi için haşlamadan içine yağ ekleyerek yapılan sebze yemeği şeklinde tüketilmelidir. A vitamininin alınması için yağ kullanımı gerekmektedir.

2- Portakal:

C ve A vitaminleri hücreleri korumaktadır. Bu vitaminler antioksidan sınıfındaki vitaminlerdir ve portakal içeriğindeki bol miktarda C ve A vitaminleri ile özellikle kış mevsiminde bağışıklığı destekleyip güçlendiren bir meyvedir. Üstelik portakalın kan şekerini yükseltmek gibi bir yan etkisi de yok. Şayet reflü problemi yaşamıyorsanız her gün 2 portakal yiyebilirsiniz. Portakalın kendisi suyundan daha faydalıdır.

3- Maydanoz:

C vitamini yönünden oldukça zengin olan maydanoz vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırmakta ve koruma sağlamaktadır. C vitamini yaraların iyileşmesinde fayda sağladığı gibi, bazı toksik maddelerin vücuttan atılmasını da sağlamaktadır. Vücuttaki ödemin atılmasına da fayda sağlayan maydanozu salatalarınızda, sabah kahvaltılarında ya da suyunu sıkarak da tüketebilirsiniz.

4- Balık:

Selenyum, protein ve çinko kaynağı olan balık, özellikle selenyum sayesinde hücre yaşlanmasının önüne geçmekte ve kalp sağlığını korumaktadır. İçeriğindeki çinko minerali de hücrelerin korunmasında oldukça etkilidir. Balık tüketmek, vücudun üretmediği omega3 yağ asidi bakımından da çok zengin bir besin kaynağıdır. Omega3 vücutta hastalığa neden olan bileşiklerinde atılmasına yardım etmektedir. Somon, ton ve uskumru balıklarında çok miktarda bulunmaktadır. Her hafta 2-3 kez balık tüketmenizde fayda vardır.

5- Ceviz ve badem:

Bu iki besin E vitamini bakımından çok zengin olup, antioksidan özelliktedirler. Bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve korunmasında önemlidir. Ceviz ve badem içerdiği çinko sayesinde yaraların iyileşmesine de destek vermektedir. Günde 2 tane bütün ceviz ya da 10 tane çiğ badem tüketmeniz faydalıdır.

6- Yumurta:

Vücutta bulunan hücreler bağışıklık sisteminde görev yaparlar. Bu hücrelerin yenilenmesi ve çoğalması için proteine gereksinim vardır. Proteinin yeterli miktarda alınmaması dokularda yıkıma neden olur ve bağışıklı sistemi zayıflar. Yumurtanın beyazı protein açısından çok zengindir. Sarısında da çok iyi bir antioksidan olan A vitamini bulunmaktadır. Doğal yumurtayı hergün tüketebilirsiniz.

7- Tam buğday ekmeği:

Tam tahıllı ürünlerde B6, B12, pantotenik asit, folat ve riboflavinin gibi B grubu vitaminler bulunmaktadır. Bu vitaminler sinir sistemi üzerinde de oldukça olumlu etkiler sağlamaktadır. Gereken posa alımında tam buğday ürünleri tüketilmelidir. Yulaf ezmesi ya da tam buğday ekmeği her gün 6-8 dilim tüketilebilir. Yulaf ezmesini kahvaltıda ya da ara öğünlerde süt ve yoğurtla birlikte yiyebilirsiniz.

8- Yoğurt:

Yoğurt, vücudumuz için yararlı olan probiyotikler içermektedir. Bunlar bağışıklık sistemi için büyük öneme sahiptirler. Probiyotikler mikroplara karşı hem vücudu hem de sindirim sistemini korumaktadır. Yararlı bakterilerin çoğalmasına katkı sağlayan yoğurt, zararlı bakterilerin çoğalmasının da önüne geçmektedir. Günlük 1 kase yoğurt tüketmek bağışıklık sistemi açısından oldukça faydalı olacaktır.

Leave a Reply