Zika Virüsü Nedir, Belirtileri Nelerdir? Nerelerde Görülür?

Zika virüsü nedir, hastalık ortaya çıkarken belirtileri nelerdir işte zika virüsü hakkında merak edilenler. Orta ve Güney Amerika da Zika virüsü doğmuş ve Afrika, Amerika, Asya, Pasifik’te Zika virüsü yaygınlık göstermiştir. İlk olarak Hint şebeği maymunlarında ortaya çıkmış olan virüs daha sonra maymunlardan sivrisineklere geçmiş ve Zika adını almıştır. Virüsün 33 ülkeye yayılması saptandıktan sonra 2016 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil durum ilan edilmiştir.

Zika Virüsü bulaşıcı mıdır?

Yapılan çalışmalara göre Zika virüsünün sivrisineklerle taşınabileceği gibi cinsel yolla da bulaşabileceği saptanmıştır. Ancak Dünya Sağlık Örgütünün açıklamasına göre bu virüs için aşı üretilmesi yaklaşık olarak 10 yıl süreceği söylenmiştir.

Zika virüsü bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle de sivrisinekler aracılığıyla taşınırken, cinsel yolla da bulaşmaktadır. Bu nedenle zika virüsü tehlikeli bir virüstür.

Zika Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Zika virüsüne maruz kalan kişilerin %80’inde hiçbir belirti görülmemektedir. Ancak zika virüsüne maruz kalan kesiminin %20’sinde bazı belirtiler görülmektedir. İşte, zika virüsü belirtileri;

  • Zika virüsünde çok hafif ateş görülme ihtimali görünmektedir.
  • Zika virüsünde rash adı verilen deride kabarık döküntü oluşmaktadır.
  • Zika virüsünde eklem ve kas ağrıları, baş ağrısı gibi belirtilerde bu belirtilerle birlikte görülmektedir.
  • Gözde kızarma ve gözde iltihabi durum oluşması da zika virüsü belirtileri arasında bulunmaktadır.
  • Hafif ateş, rash, eklem, kas ağrıları, baş ağrısı ve kırmızı göz belirtileri yoğun görülen belirtilerdir. Ancak bunların dışında seyrek görülen belirtilerde bulunmaktadır.
  • Zika virüsü halsizlik ve yorgunluk belirtileri de seyrek görülen belirtiler arasındadır.
  • Zika virüsü iştah kaybına da sebep olabilir. Ancak bu nadir görülen belirtilerdir.
  • Bunlara ek olarak mide bağırsak rahatsızlıları da görülebilir.

Zika virüsü diğer bütün viral hastalık belirtileri hemen hemen aynıdır. Zika virüsünün kendine özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Zika virüsünün bulaşmasıyla hasta genel olarak bir hafta içinde tamamen iyileşse de 12 güne kadar sürme ihtimali bulunmaktadır. Ölüm nadir olarak görülmektedir.

Zika Virüsü Nasıl Bulaşır?

Zika virüsü genel olarak sivrisinek ısırması yoluyla bulaşıcı olarak geçmektedir. Zika virüsü olan bölgelerde zika virüsünün kapılması yüksek ihtimaldir. Bunun içinde bu bölgelere seyahat etmek risk altında kalmanıza sebep olacaktır. Pasifik bölgesi, Orta Kuzey ve Güney Amerika bölgeleri Zika virüsünün yaygın olduğu bölgelerdir. Bu nedenle bu bölgelere yapılan seyahat zika virüsüne neden olacaktır.

Zika virüsü yalnızca sivrisinek ısırmasıyla değil cinsel yolla da buluşmaktadır. Bu nedenle virüsün olduğu bölgelerdeki kişilerle korunmasız cinsel ilişkiye girmekte virüsün bulaşmasına sebep olacaktır. Zika virüsü kan yoluyla bulaştığında yani sivrisinek aracılığıyla maksimum 12 gün kanda durabilmektedir. Ancak cinsel yolla bulaştığında spermde virüsü 93 gün boyunca yaşayabilir. Bunun için de cinsel yoluyla bulaşan zika virüsleri daha çok risk içermektedir.

Zika virüsünün çok hızlı yayıldığı ve bulaştığı saptanmıştır. Peki, Zika virüsünün yaygınlaşması ve salgınlara yol açmasının nedenleri nelerdir?

  • Zika virüsünün çok fazla yayılmanın en önemli sebebi virüse yakalanan hastaların %80’inde hiçbir belirti görülmemesidir. Bu nedenle hastalar kendini koruma altına almamaktadır.
  • Virüsün taşıyıcısı aedes türü sivrisineklerdir. Bu sivrisinekler dünyada çok yaygındır. Bunun için de virüsün yayılması hız kazanmıştır.
  • Virüsü taşıyan bir insanı aedes türü sivrisineklerin ısırması durumunda bu kez de insandan sivrisineğe virüs taşınacak ve bu virüs sivrisinekten başkalarına geçmeye başlayacaktır. Bu durumda virüsün yayılmasını hızlandırmaktadır.

Zika Virüsü Tanısı Nasıl Konulur?

Zika virüsünün tanısının konulabilmesi için hastanın kendi öyküsünü anlatması çok önemlidir. Hastanın yaptığı seyahatler özellikle önem taşımaktadır. Bunun için de hasta yaptığı seyahatleri doktoruna detaylı olarak anlatmalıdır. Bu sayede tanı rahatlıkla konulabilir.

Zika virüsü Tedavisi Nedir?

Zika virüsünün tedavisi için öncelikle hastanın dinlenmesi ve bol sıvı tüketmesi gerekmektedir. Ancak bunun yanı sıra Zika virüsü şikâyetlerine bağlı olarak her hastaya farklı tedavi yöntemi oluşturulmaktadır. Zika virüsünün özel bir aşısı yoktur. Ancak hastanın şikâyetlerine göre hastanın şikâyetinin tedavisi amaçlanmaktadır.

Zika Virüsü İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Özellikle salgın olan bölgelere seyahat etmemek gerekir. Çünkü virüsün taşınması için bu bölgelerden virüs kapılmaktadır Ancak bu bölgelere seyahat etmemek ciddi manada riski düşürecektir. Ancak bu bölgede yaşayan insanlar olduğu gibi bu bölgelere seyahat zorunluluğunuz olabilir. Bu durumda sivrisineklerden korunmanız çok önemlidir. Sivrisineklerden korunmak için koruyucu spreyler kullanabilirsiniz. Vücuda sıkılan koruyucu spreyler ciddi manada sizi virüsten koruyacaktır. Ayrıca zika virüsü cinsel yolla buluştuğu için virüsün yaygın olduğu bölgelerdeki kişilerle cinsel birliktelikte bulunmamak gerekir.

Leave a Reply