Zehirlenmeyi önlemek için alınması gereken önlemler

evde-zehirlenmeleri-onlemek-icin-alinmasi-gereken-onlemler

Evlerde yaşanabilecek zehirlenmelere karşı alınması gereken önlemleri, zehirlenmelerde ilk yardımın nasıl olacağı hakkında sizlere detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. Özellikle zehirlenmelerin önlenmesinde alınabilecek önlemler ile ilgili bilgileri mutlaka okuyun.

Zehirlenmelere karşı alınabilecek önlemler

  • Kullandığınız ilaçları çocuklarınızın ulaşamayacağı muhafazalı bir yere koyun. Masanın ya da sehpanın üstü gibi yerlere kesinlikle koymayın. Çünkü küçük çocuklar bu ilaçları renklerinden dolayı şeker veya bonibon gibi ürünlerle karıştırabilmektedirler.
  • Tarım ilaçları ve böcek ilaçları gibi ürünleri hiçbir şekilde el altında olmamasına özen gösterin ve iyi sakladığınızdan emin olun.
  • Zehir içerikli maddeleri yemek yenen kaplara ya da bardakların içine koymayın. Mesela; Su bardağının içine deterjan, su şişesinin içine çamaşır suyu gibi maddeleri kesinlikle koymayın. İçeriğinde bu tür maddeler olan nesneler mutlaka etiketlenmeli ve kolay ulaşılabilir bir yere konulmamalıdır.
  • Temizlik ürünlerinizi çocuklarınızın kolaylıkla ulaşabileceği yerlerde saklamayın. Bu kimyasal ürünlerin çocuklar üzerinde zehirli ve yakıcı etkileri olabilir. Bu nedenle ulaşamayacakları kilitli bir dolapta ya da yüksek bir yerde muhafaza edin.
  • Evinizde bulunan soba, kombi, ocak ve fırın gibi tüp ya da gaz donanımlı cihazları düzenli bir şekilde kontrol edin ve arıza varsa onarılmasını sağlayın. Ayrıca baca çıkışlarında herhangi bir sorun varsa bunların da tamiratını mutlaka yaptırın.
  • Gazlı çakmaklarınızı ve piknik tüplerini çocuklardan uzak tutun. Gazlı soba ya da odun ve kömürlü sobalarınızı söndürmeden yatmayın, aynı odada uyumayın.
  • Bu cihazların bulunduğu alanlardaki havalandırma pencerelerini kesinlikle kapatmayın veya tamamen iptal etmeyin.
  • Evde gaz kokusu aldıysanız hiçbir şekilde elektrik düğmesine basmayın, çakmak veya kibrit gibi ürünleri kullanmayın. Hemen tüm pencere ve kapıları açarak ortamın iyice havalanmasını sağlayın.
  • Bilmediğiniz mantar türlerini kesinlikle ne siz ne de çocuklarına yedirmeyin. Bunun yerine kültür mantarı tüketin.
  • Evinizdeki yiyecekleri tüketmeden önce bozuk olup olmadığını kontrol edin. Bozulduğunuz düşündüğünüz şeyleri atarım diyerek bir kenara koymayın hemen çöpe atın.
  • Çocuklarınız için oyuncak alırken kurşunlu boya kullanılan oyuncakları sakın almayın.
  • Bir zehirlenme durumunda “114 Ulusal Zehir Danışma Merkezini” hemen arayın.

Zehirlenmelerde ilk yardım

Zehirlenmeler nasıl olursa olsun, bu kişilerin belirli bir süre doktor müşahedesi altında olmaları gerekmektedir. Zehirlenme vakalarında durumu iyi gibi görünen bir kişi, aniden rahatsızlanarak kötüleşebilir ve dahası ölebilir. Dolayısıyla zehirlenme vakalarında hasta hemen en yakın sağlık kuruluşlarından birine ulaştırılmalıdır.

Besin ve ilaç zehirlenmeleri için ilk yardım:

Zehirlenmiş olan kişi sorulara cevap veremeyecek durumda ya da baygınsa; öncelikle yan yatırılmalıdır. Rahat nefes alabilsin diye ağzı açılarak dilinin soluk borusunu kapatmaması sağlanmalıdır. Dil temiz bir bezle tutulabilir ve öne çekilebilir. Ardından en yakın sağlık kuruluşuna yetiştirilmesi gerekir. Hastanedeki tedavinin kolaylaştırılması için, olay yerinde zehirlenmeye neden olan maddenin ne olduğunu ve zamanını öğrenin. Zehirlenen kişi kusmuşsa ve mümkünse bundan bir miktar alıp tetkik edilmesi için sağlık kuruluşuna teslim edin.

Zehirlenmiş olan hasta sorularınıza yanıt verebiliyor ve istediğiniz hareketleri yapabiliyorsa; Midesindeki zehirli maddeyi atabilmesi için tuzlu su içtirip kusmasını sağlamaya çalışın. Kusmakta sorun varsa parmağınızı kullanın. Zehirli maddenin vücut tarafından emilimini geciktirmek amacıyla bolca süt içirin. Zehirlenme olayı 4-5 saati bulduysa zehir artık bağırsaklar tarafından emilmiştir. Bunun için artık müshil, hint yağı veya zeytin yağı içirerek zehirli maddenin dışkılama yoluyla atılmasına çalışılmalıdır.

Tiner, benzin ve gaz yağı içilerek yaşanan zehirlenmeleri için ilk yardım:

Bu şekilde gerçekleşen zehirlenme vakalarında hasta kesinlikle kusturulmamalıdır. Hastaya bir iki bardak zeytinyağı içirebilir, yoksa da süt veya diğer sıvı yemeklik yağları içirebilirsiniz. Bu sayede zehrin yakıcı etkisi hastaneye ulaşana dek yavaşlatılabilir. Zehirlenmiş olan kişinin kemer ve yaka düğmelerini açın, temiz hava almasını sağlayın.

Solunum yolu ve cilt zehirlenmeleri için ilk yardım:

Şofben, ocak, mangal ve soba gibi cihazlardan gaz nedeniyle, zirai ilaçlar, haşere öldürücü ilaçlar ve DDT gibi maddelerin etkisiyle zehirlenen kişiler bu gruptadır. Öncelikle zehirlenen kişi zehirli ortamdan alınarak temiz havaya çıkarılmalıdır. Deri yolu ile bir zehirlenme söz konusuysa kıyafetler de zehirden etkilenmiştir ve hemen kıyafetler çıkarılmalı, tüm vücut bol suyla yıkanmalıdır.

Zehirlenmiş olan hastayı ne yürütün ne de koşturun. Hareket ettirmek zehrin kana karışmasını ve yayılmasını hızlandırmaktadır. Hastayı düz bir zemine yatırın ve temiz hava almasına imkan sağlayın. En kısa sürede de acil müdahale için hastaneye ulaştırın.

Zehirlenmelerde dikkat edilmesi gerekenler

  • Yukarıdaki ilk yardımların dışında herhangi bir müdahale yapmayın ve acilen en yakın sağlık kurumuna yetiştirin.
  • 6 aydan küçük çocukları, asitli madde zehirlenmesi olanları, bulanık ve kapalı şuuru olanları sakın kusturmayın.
  • DDT içerikli bir zehirlenmeyse yalnızca bol su içirin, başkaca bir sıvı vermeyin.
  • Zehirlenmenin türü ne olursa olsun, ilk yardım yöntemlerini uygularken acil destek istemiş olun ya da en yakın sağlık kurumuna ulaşın.

Leave a Reply