Zatürre hastalığı nedir başlangıcı ve belirtileri

Kış aylarının gelmesiyle eski sıcak ve güneşli havaları, her yıl olduğu gibi yine aramaya başlayacağız. Zatürre hastalığı başlangıcı ve belirtileri, tedavi yolları. Kuru öksürük ve göğüs bölgesinde oluşan baskı zatürrenin başlıca belirtisidir. Zatürre, akciğerlerde bakteri ve virüs kaynaklı oluşan iltihaplanmaya verilen isimdir. Tehlikeli bir hastalıktır ve doktor kontrolü gereklidir. Grip mikrobu, nezle virüsü, uçuk mikrobu, SARS virüsü, parazit, mantar ve bakteri kaynaklı zatürre oluşabilir.

Zatürre nasıl oluşur ve belirtileri nelerdir?

Hava soluduğumuzda burundan filtreleme yapılarak akciğerlere hava alırız. Bu nedenle pek çok mikrop ta akciğerlere alınmış olur. Bağışıklık sistemi yavaşladığında veya hava filtrelenemediğinde virüsler, bakteriler harekete geçer. Virüs akciğerlerde bronşlara nüfus ederek, küçük hava kesecikleri sıvı ile dolar. İltihaplanan hava kesecikleri sayısı artınca öksürük, ateş, titreme ve nefes darlığına neden olur.

Zatürre olan kişilerde hava ile alınan oksijen kana aktarılması zorlaşır. Yeteri kadar oksijen alamayan pek çok doku ve organ yeterince çalışmaz. Hücrelerde oluşan aksaklıklar kaynaklı olarak, enfeksiyon tüm vücuda yayılabilir. Zatürre tedavi edilip kontrol altına alınmadığında hayati tehlike yaratır.

Zatürre belirtileri:

Kanda oksijen azalması dudaklarda morarmalar yaratır. Zatürre hızla ilerledikçe, yüksek ateş ve zihinde karışıklıklar oluşur.

Kuru öksürük, ateş, kas ağrıları ve halsizlik gibi gribe benzer belirtiler meydana gelir.

Akciğerlerde oluşan iltihap nedeni ile 12 saat kadar sonra nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkar.

Baş ağrısı, göğüste nefes alırken ağrılar, aşırı terleme, iştah kaybı ve halsizlik başlıca zatürre belirtileridir.

Zatürre kimlerde görülür?

Bağışıklığı henüz gelişmemiş olan 2 yaş altı bebeklerde, 65 yaş üzeri yaşlılarda risk çok yüksektir.

Astım, KOAH, kalp hastalıkları olanlarda zatürre riski yüksektir.

HIV, AIDS, siroz, Parkinson, larenjit, kemoterapi görenler zatürre riski taşırlar.

Zatürre tedavisi nasıl yapılır?

Zatürre olan kişilerde tedavi hastanede ya da evde planlanır. Genelde hasta antibiyotik kullanır. Doğru antibiyotik kullanımı ile 3 gün içinde zatürre hafiflemeye başlar. Enfeksiyon temizlendikten sonra halsizlik olabilir. Hastanın kronik hastalığı bulunuyorsa veya 60 yaş üzerindeyse hastanede tedavi planlanır.

Zatürreden korunmak için ne yapmalıdır?

Bazı aşılar zatürreden koruyabilir. Grip zatürreye neden olduğundan, mutlaka grip aşısı yapılmalıdır. kronik hastalığı olanlar, 5 yaş altı çocuklar ve yaşlılara mutlaka aşı önerilir.

Mikropları uzak tutmak için eller sabun ile sürekli yıkanmalıdır, sigara içilmemeli hatta içilen ortamlarda bulunmamalıdır,

Dengeli beslenme, spor yapma düzenli olmalıdır,

Bağışıklık sistemi kuvvetlendirilmelidir, grip geçiren insanlarla yakın temas kurulmamalıdır,

Kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır.

Leave a Reply