Yumurtlama (ovulasyon) testi

yumurtlama ovulasyon testi

Yumurtlama (ovulasyon) testi nedir ne zaman ve nasıl yapılır işte tüm cevaplar bu yazımızda. Yumurtlama döneminin bilinmesi hamile kalmayı kolaylaştırır. Bugüne yakın olan günlerde yapılan cinsel birliktelik ile hamile kalınır. Yumurtlama ayda bir kez, yumurtalıklardan bir yumurta hücresinin salıverilmesi ile oluşur. Her kadında bugün farklılıklar içerebilir.

Yumurtlama ve adet döngüsü nedir ve nasıl oluşur?

Kadınlarda adet dönemi, adetin ilk gününden bir sonraki adete kadar geçen süreye verilen isimdir. Adet döneminin başlangıcında beyinde bulunan hipofiz bezinden, FSH hormonu salgılanmaya başlar böylece yumurta büyümeye başlar. Yumurtanın içinden salgılanan östrojen ile FSH hormonunun salgısı artar. FSH hormonunun yüksek salgısı ile LH hormonuda artar böylece ovulasyon yani yumurtlama oluşur. Yumurtlama sonrası östrojen, FSH ve LH hormonu azalır, progesteron artar.

İdrar ile yapılan yumurtlama testi (LH testi)

LH hormonunda olan artış hemen hızlı bir şekilde idrara geçer. İdrarda LH hormonu tespit edilerek yumurtlama günü tayin edilir. Fakat, her ay düzenli adet olan kişilerde bu test başarılıdır. Adet kanaması başladıktan sonra ki 12. gün teste başlayıp, 5 gün boyunca LH testi yapılır. Yumurtlama adet kanaması başlamadan 14 gün önce oluşur. adeti düzenli olmayanlarda idrarda yumurtlama testi yapmak başarılı sonuçlar vermemektedir.

Ovulasyon testi nasıl yapılır?

Ovulasyon testleri idrar ile yapılır. Sabah ilk idrar ile yapılmaz. Çatlatma iğnesi, hormon iğneleri bu testi yanıltabilir. Çok su ve sıvı alımında LH oranları düşebilir. Test yapılmadan 2 saat öncesine kadar sıvı alınmamalıdır.

Ovulasyon testi pozitif sonuçlanırsa

İki pembe çizgi çıkan testler pozitiftir ve yumurtlamanın olacağının işaretidir. Eğer test pozitif ise, 24-36 saat içinde yumurtlama olacaktır. Test uygulandıktan 24 saat sonra cinsel ilişki önerilir. Yumurta hücresi 24 saat, sperm ise 3 gün canlı kalır. Bu nedenle yumurtlamanın olduğu gün bile olsa kadın hamile kalabilir. Yumurtlama testini hamilelikten korunmak için kullandığınızda yanlış yaparsınız çünkü, spermin canlı kalma süresi uzun olduğundan hamilelik oluşabilir. Bu nedenle testi hamilelikten korunmak için kullanmayınız.

Tükürük ile yapılan yumurtlama testleri:

Tükürük ile yapılan ovulasyon testinde, adet döneminin ortasında artan östrojen hormonuna göre yapılır. İdrarda yapılan yumurtlama testi kadar etkili olmadığından pek kullanılmaz.

Kan testi ile yapılan yumurtlama testi:

LH yükselmesi kan tahlillerinde rahatlıkla saptanabilir. Fakat, kan testi yaptırmaktansa ultrason ile yumurtlama takibi çok daha kolaydır. Yumurta hücresi 20 mm. büyüklüğe geldiğinde yumurtlama olur bu da ultrasonda rahatlıkla saptanabilir.

Yumurtlama Dönemi hesaplama

Gebelik Haftası Hesaplama

Leave a Reply