Yumurtalık kistleri (over kisti)

yumurtalık kistleri

Yumurtalık kistleri (over kisti): Yumurtalıklarda oluşan kistler over kisti olarak adlandırılır. Over kistleri genelde içleri sıvı dolu birkaç santimetreden 40 santimetreye kadar büyüklükte olabilir. Yumurtalık kistleri, kasıklarda ağrı, ilişki sırasında ağrı, adet zamanında ağrı yaratırlar. Ayrıca baş dönmesi, bulantı, kusma gibi şikayetlere neden olabilirler.

Yumurtalık kistlerinin tipleri nelerdir?

Follikül kisti

Bu kistler genelde yumurtlama olmaması kaynaklı oluşurlar. 3-5 santimetre boyutlarda olurlar ve kadınlarda hiçbir şikayet oluşmaz. Çok ender olarak kasık ağrısı yaratırlar. Bu kitseler eğer patlarsa kasıklarda ağrıya neden olurlar. Bu kistler genelde kontrol edilirler. Ultrasonda takip edilirler. Kistler eğer büyümezse müdahale edilmemektedir.

Korpus luteum kisti

Yumurtlama döneminde yumurtlama olduktan sonra korpus luteum isimli bir yapı vardır. Bu yapı, hamilelik olmaz ise kendiliğinden yok olur. Çok nadir olarak bu yapı kaybolmaz ve içi kan ve sıvı dolarak bir kist oluşturur. Bu kistler 4-6 ay arasında kendiliğinden kaybolur.

Hemorajik kist

Kistin içinde oluşan kanama ile meydana gelirler. Kendiliğinden kaybolurlar.

Teka Lutein kisti

Gebelik sırasında artan beta HCG hormonu kaynaklı oluşan kistlerdir. Çoğul gebeliklerde riski yüksektir. Dışarıdan verilen hormon ilaçları kaynaklı meydana gelebilirler. Gebelik sonrasında kendiliğinden yok olurlar.

Gebelik luteoması

Gebelikte yüksek HCG etkisi ile oluşurlar. Gebelik sonrası kendiliğinden yok olurlar.

Dermoid kist

Genç kadınlarda 5-10 cm. büyüklükte oluşurlar. Bu kistler kendi etraflarında döndüklerinden çok ağrı yapabilirler.

Çikolata kisti

Rahim içi tabakasının endometriozisin yumurtalıklarda kendine yer bulması ile ortaya çıkarlar. İçleri çikolata renginde bir sıvı ile kaplı olduklarından bu ismi almışlardır. Doğum kontrol hapları çikolata kistlerine iyi gelmektedir.

Over kistlerinde CA-125 oranı kanda yüksek çıkmaktadır. Ultrasonda kistler 10 cm. den büyükse , yüzeyi düzensiz ise tehlikeli olabilirler.

Yumurtalık kisti tedavisi

Yumurtalık kistleri sıklıkla kendiliğinden yok olurlar. Eğer, kaybolmazlarsa laparoskopik operasyonla alınırlar. Çapı 5 cm. den küçük kistler, genelde iyi huyludur ve izlenirler. Eğer, kistte büyüme yoksa ve zarar vermezse çıkarılmalarına gerek yoktur. Fakat çapı 10 cm ve üzerinde olan yumurtalık kistleri kesinlikle çıkarılmalıdır.

Yumurtalık kistleri hamileliğe engel mi?

Yumurtalık kistleri genelde hamileliğe engel değildir. Kistler varken hamile kalıp doğum yapılabilir. Yumurtalık kistlerinde bir tek çikolata kistleri rahimde yapışıklıklar yaratabilir. Bu durumda ameliyat düşünülür.

Leave a Reply