Yumurta çatlatma iğnesi nedir nasıl uygulanır

çatlatma iğneleri

Yumurta çatlatma iğnesi nedir nasıl uygulanır, nasıl etki eder işte tüm detaylar bu yazımızda. Yumurta çatlatma iğneleri kısırlık ile ilgili yazıların hepsinde duyulan ve okunan ilaçlardır. Bu ilaçlar genelde kısırlık tedavisinde kullanılan ve yumurta büyüdükten sonra yumurtaya verilen ilaçlardır. Bu sayede, yumurta etrafını saran folikül ayrılır ve yumurta rahme doğru salınır.

Yumurta çatlatma iğneleri nasıl etki eder?

Yumurta çatlatma iğneleri, HCG hormonu içerir. HCG artışı, gebelikle birlikte yükselir. HCG, LH benzeri bir hormondur. Yumurtlama olmadan 36 saat önce LH hormonu yükselmeye başlar. Bu sayede yumurtlama olmaya başlar. Bu nedenle çatlatma iğnesi vurulduğunda 36 saat sonra yumurtlama gerçekleşmiş olur.

Yumurta çatlatma iğnesi nasıl uygulanır?

Yumurta çatlatma iğneleri, cilt altına uygulanır. Yumurtanın ultrason ve kan tahlilleri ile büyüdüğü anlaşılınca direk olarak iğne vurulur. Genelde, kas altına ve kalçadan vurulur. Biraz yakan bir iğnedir fakat, 36 saat sonra yumurta çatlamıştır. Bu iğneler, hastane ortamında yapılabildiği gibi evdede uygulanır.

Yumurta çatlatma iğnesi ne zaman yapılır?

Bu iğnenin yapılması için yumurtanın 18-20 mm. kadar olması gerekmektedir. Bu nedenle adetin bir günü tarih verilmez. Önemli olan yumurtanın beklenilen büyüklüğünde yapılır. Genelde, adetin 10-17. Günleri arasında yumurta 18-20mm. kadar büyüklüğe ulaşır.

Yumurta çatlatma iğnesi ne kadar etkilidir?

Yumurta çatlatma iğnesi vurulduktan sonra o ay kadının hamile kalma şansı %15 civarındadır. Bu tarz uygulamalı tedaviler yaklaşık 3-6 ay arasında devam eder. Çiftlerin kısırlık nedenleri, yaşına göre bu oranlar değişir.

Yumurta çatlatma iğnesinden sonra ne zaman ilişkiye girilir?

Çatlatma iğnesi vurulduktan tam 36 saat sonra ilişki önerilir. Eğer, aşılama yapılacaksa daha önce erkekten alınan spermler temizlenmelidir. Bu nedenle merkeze daha erken başvurmak gereklidir. Adette gecikme olduğunda hamilelik testi yapılarak durum ortaya çıkarılmalıdır.

Çatlatma iğnesinin yan etkisi var mıdır?

Yumurta çatlatma iğnesi kaynaklı yan etki sadece OHSS sendromudur. Bu sendromda karın boşluklarında su toplanabilir. Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, nefes darlığı gibi belirtiler verir. OHSS sendromunda hasta kesinlikle hastanede tedavi edilmelidir.

Çatlatma iğnesinden yaklaşık 2 hafta sonra adet kanaması oluşur. Çatlatma iğnesi ile kesin hamilelik elde edilmesi söz konusu değildir. Bazen adet gecikmesi yaşanabilir, bu kullanılan hormon ilaçları kaynaklı olabilir. Bu nedenle kesinlikle bir doktora gözükmek gerekir.

Leave a Reply