Yumurta çatlaması nedir

yumurta çatlaması

Yumurta çatlaması, yumurtanın çatlayarak açılması demek değildir. Peki nedir Yumurta çatlaması, yumurtanın etrafını saran folikülün açılması, yırtılmasına verilen isimdir. Yumurta hücresi folikül adı verilen bir kese içerisindedir. Yumurta hücresi belirli büyüklüğe geldiğinde folikül yırtılır ve yumurta dışarıya salınır. Bu hücre, tüplerde olan uzantılar tarafından yakalanarak sperm ile bir araya gelir.

Yumurtalık çatlaması nedir?

Yumurta hücreleri yumurtalıklarda oluşur. Çatlayan aslında yumurtalık değil, yumurta hücresinin etrafını saran foliküldür. Yumurta buradan çatlayan kabuktan dışarıya doğru salınır.

Yumurta çatlaması belirtileri nedir?

Yumurtayı saran folikül çatladığında içinde ki sıvı hızlı bir şekilde rahim ve yumurtalıklara doğru sızar. Bu nedenle kasıklarda tek taraflı veya iki taraflı ağrının hissedilmesi bu sıvı kaynaklıdır. Ayrıca, göğüslerde hassasiyet, ağrı, şişme ve dolgunluk vardır. Vajinal akıntı artmıştır ve yapış yapış, berraktır.

Yumurta çatlaması kaç gün sürer?

Yumurta çatlaması bir anda olur ve yumurta dışarıya salınır. Yumurta yaklaşık 12-24 saat kadar canlı kalabilir. Bu nedenle bu süre içinde hamilelik şansı vardır.

Yumurta çatlaması için ne yapılmalıdır?

Yumurta çatlaması için hiçbir bitki veya bitkisel ilaç faydalı değildir. Özellikle doktorlar, kısırlık durumunda olan hastalarda yumurta çatlatmak için kullanılan bitkilerin yarardan çok zararı olduğunu söylüyorlar. Yumurta çatlaması için kullanılan profesyonel ilaçlar vardır. Fakat, bunlar yumurtanın takip edilmesi ve folikülün büyüdüğü durumlarda doktorlar tarafından verilir.

Yumurta çatlaması tarihi nedir? Adetin kaçıncı günü olur?

Yumurta çatlaması adetin başlamasından yaklaşık 14 gün önce oluşan bir olaydır. Fakat, adet düzensizliği olan kadınlarda 21 gün sonrada oluşabilir. Adeti 30 günde bir olan kadınlarda 16 gün sonra oluşur. Bu nedenle adet dengesi olan kadınlarda tam süre bulunabilir.

Yumurta çatlamasında hormonların etkisi nedir?

Yumurta çatlaması, beyinde hipofiz bölgesinden salgılanan FSH hormonu sayesinde olur. Adet döneminin ortalarına gelen dönemde, östrojen, LH hormonu ve E2 hormonunun en yüksek olduğu zamanda oluşur. LH hormonunun yükselmesinden 36 saat sonra yumurta çatlar.

Yumurta çatlatma iğnesi nedir?

Genelde kısırlık tedavisi gören hastalarda, yumurta büyümesi çeşitli ilaçlar ile takip edilir. Yumurta yaklaşık 18-20 mm. büyüklüğe ulaştığında,  hemen hastaya içinde HCG hormonu içeren çatlatma iğnesi vurulur. Bunun nedeni HCG hormonunun yumurtayı çatlatan LH hormonuna benzemesidir. Bu durumda yumurta etrafında olan folikül çatlar ve yumurta dışarıya salınır.

Leave a Reply