Yetişkinlerde gece altını ıslatma tedavisi ve nedenleri

yetişkinlerde altını ıslatma

Yetişkinlerde gece altını ıslatma tedavisi ve nedenleri: Altını ıslatma sorunu çocuklarda olduğu kadar yetişkinlerde de görülen bir hastalıktır. Altını ıslatma, hormon bozukluğu, uyku apnesi, sinir hastalıkları, prostat genişlemesi, idrar torbası darlığı, şeker hastalığı, uyku ilaçları kaynaklı oluşabilir. Yapılan araştırmalar, yetişkinlerin %2’lik kısmının hayatının bir döneminde gece altını ıslattığı ortaya çıkmıştır.

Yetişkinlerde altını ıslatma olası nedenleri

Hormonal dengesizlik

ADH ya da Antidiüretik hormon isimli olan hormonun, dengesizleşmesi ile gece altını ıslatma oluşabilir. Vücutta yeterince ADH hormonu üretilmezse, idrar torbası depolanan idrarı tutamaz ve gece uykunuzda altınızı ıslatırsınız.

Şeker hastalığı

Şeker hastalığı, kanda şekerin artması ile oluşur. Vücut şekeri işleyemez ve aşırı idrar üretir. Bu durumda gece uykuda idrar kaçırılabilir.

İdrar söktürücü ilaç kullanma

Bu ilaçlar yüksek tansiyonu olan veya bazı kalp hastalıklarında kullanılır. Bu ilaçlar, fazla idrarın üretilmesi, depolanmasını sağlar. İlaçların etkisi ile gece altını ıslatma yaşanabilir. Bu durumda hastalara diüretiklerin gündüz kullanılması tavsiye edilir.

Alkol ve kahve tüketimi

Alkol ve kahve çok fazla idrar oluşturur. Bu nedenle yatmadan önce tüketilmemelidir.

Uyku ilaçları

İdrar yapmanız gereken zamanda uyku ilacı aldıysanız kalkamayabilirsiniz. Bu durum gece altını ıslatmaya neden olur.

İdrar yolu enfeksiyonu

Gece altına kaçırmaya neden olabilir.

Stres

Endişe, stres, kaygı durumlarında gece altını ıslatma yaşanabilir.

Genetik

Birinci derece yakınınızda gece altını ıslatma varsa sizde de ortaya çıkabilir.

Yetişkinlerde altını ıslatmanın tedavisi

Yetişkinlerde altını ıslatma utanılacak bir durum olarak algılansa da, aslında bu bir hastalıktır ve rahatlıkla doktora gidilmelidir. Doktor, mesane dahil olmak üzere pek çok kan ve hormon tahlili yapar. Yapılan testlerden sonra tedavi planlanarak uygulanır.

Altını ıslatan yetişkinlere sıvı tüketimini planlamak önerilir. Yatmadan yaklaşık 2 saat öncesine kadar sıvı alınmamalıdır. Akşam yemeğinde ve akşam yemeğinden önce sıvı alınması en doğru olandır. Alkol ve kafein tüketmekten uzak durmak gerekmektedir. Bu ürünler, suya olan gereksinimi arttırır. Bu durumda çok fazla su içilir.

Yatak takımlarınızı ıslatmamak için özel üretilen sıvı geçirmeyen çarşafları kullanın. Kıyafetleriniz sıvıyı emen ve sizi rahat ettirecek olan pamuklu kumaştan üretilmelidir. Sık yıkamaya karşı dayanıklı olmalıdır.

Leave a Reply