Yemekten sonra baş ağrısı nedenleri

yemek yedikten sonra baş ağrısı

Yemek yedikten sonra oluşan baş ağrısı nedenleri. Baş ağrısı, tıp dilinde sefalji olarak adlandırılmaktadır. Baş ağrısının birçok nedeni olabildiği gibi, çeşitli gıdaların tüketilmesi de baş ağrısını tetikleyebilmektedir. Şayet, yemek yedikten sonra ya da bazı besinleri tükettikten sonra baş ağrısı yaşıyorsanız, kan şekerinizi ve kan basıncınızı kontrol ettirmelisiniz. Bunun yanında besin alerjisi ihtimaline karşı test yaptırmanız da gerekmektedir.

Bir çok kişi zonklama şeklinde bir baş ağrısı yaşasa da, sürekliliği olan baş ağrıları yaşam tercihlerimizin bir neticesi olabilmektedir. Bu durum, baş ağrısının altında yatan tıbbi bir durumun habercisi olabilir. Baş ağrısının en yaygın tetikleyicileri düzensiz uyku, göz yorgunluğu, stres, sıkıntı ve uzun süreli ilaç kullanımıdır. Ayrıca, bazı besin maddelerinin tüketilmesi nedeniyle de baş ağrısı olabilmektedir. Şayet, tuzlu veya tatlı besinler yedikten sonra belirli bir baş ağrısı yaşıyorsanız, altında tıbbi bir sebep yatıyor olabilir.

Yemek sonrası baş ağrısı nedenleri:

Gıda alerjisi: Alerjik reaksiyon, bağışıklık sistemi tarafından tehdit olarak görülen bir gıdanın tüketilmesiyle ortaya çıkan bağışıklık sisteminin bir cevabı niteliğindedir. Bunun neticesinde immünoglobulin E antikorları bağışıklık sistemince serbest bırakılmaktadır. Bunlar da mast hücrelerini aktive etmekte, bu hücreler de histamin kimyasallarını salgılar ve alerjik reaksiyon meydana gelir. Gıda alerjilerinin belirtileri olarak yüzde şişlik, ürtiker, hırıltı, kaşıntı, karın ağrısı, burun akması, kramp ve baş dönmesini sayabiliriz. Bazen belirli bir gıda maddesi sebebiyle gelişen alerjik reaksiyonlar da baş ağrısına neden olabilmektedir.

Migren: Baş ağrısını tetikleyen gıdaların başında peynir, ayran, yoğurt ve ekşi krema gelmektedir. Bu ağrılara besinlerdeki tiramin maddesi etkendir. Migrenin tetikleyicisi olarak muz, çikolata, tavuk karaciğeri, sığır eti, soya sosu, salamura ringa balığı veya narenciyeyi saymak mümkündür. Migren olduğunda bulantı, ışığa karşı hassasiyet, kusma ve baş dönmesi yaşanabilmektedir.

Kan şekeri düzeyi: Kan şekeri düzeyinde yaşanan dalgalanmalar da baş ağrısı nedenidir. Düşük kan şekeri veya hipoglisemisi olanlar, şeker oranı yüksek gıdaları tükettiklerinde de sıkıntı yaşayabilirler. Yüksek şeker içerikli gıdaların tüketilmesi kan şekerinin ani bir şekilde yükselmesine neden olur. Vücut ise buna tepki olarak insülin salgılar ki , bu kan şekerinin aniden düşmesine neden olur. Kişinin beynine yeterince şeker gitmediğinde, beyne giden kan akışında artış olur ve kan basıncı yükselir. Beyinde bulunan kan damarları da kasılır ve gevşer. Bu sırada da baş ağrısı oluşabilir.

Yüksek kan basıncı: Eğer tuzlu gıdaların tüketilmesinin ardından baş ağrısı yaşıyorsanız, tansiyonunuzu kontrol ettirmenizde fayda vardır. Hipertansiyonu olanların düşük tuzlu diyetler yapmaları tavsiye edilir. Kanınızdaki tuz oranı fazlalaştığında kan suyu da kendisine çeker. Bu da kanın hacminin artmasına yani kan basıncını arttırarak tansiyonu yükseltir.

Yemek yedikten sonra baş ağrısı sorununuz devam ediyor ve sürekli yaşıyorsanız mutlaka tıbbi bir kontrolden geçmelisiniz. Kan şekeri ve tansiyon normal seviyelerindeyse, baş ağrınızın nedeni gıda alerjisi olabilir. Özellikle belirgin bir besini tükettikten sonra baş ağrınız oluşuyorsa, alerji testi yaptırmanızda fayda vardır.

Leave a Reply