Yemek borusu kanserinin nedenleri ve tedavisi

yemek borusu kanseri nedenleri ve tedavisi

Yemek borusu kanserinin nedenleri ve tedavisi

Dünya genelindeki kanser ölümleri sıralamasında yedinci sırada bulunan yemek borusu kanseri (Özefagus kanseri), coğrafi dağılıma göre farklı oranlarda görülebilmektedir. En çok Çin, İran ve Japonya gibi Asya ülkelerinde görülen bir kanser türüdür. Bu dağılımın nedeni çevresel ve genetik faktörler olabilmektedir. Yazımızda yemek borusu kanserinin nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.

Alkol tüketimi aşırı olmamalıdır:

Yemek borusu kanserinin en belirgin ve yaygın etkeni aşırı alkol tüketimidir. Özellikle batılı ülkelerde görülen yemek borusu kanserinin en başta gelen nedeni alkoldür. Edinilmiş beslenme alışkanlıkları da kanserin oluşumunda etkisi bulunmaktadır. Kömürde ızgara, çok sıcak içeceklerin hızlıca içilmesi, kızartma şeklinde tüketilen gıdalar kanser oluşumuna etki eden beslenme şekilleridir. Bunun yanı sıra sebze, meyve ve balık tüketiminin gerekenden az olması sağlıklı beslenmenin önüne geçmekte ve yemek borusu kanserine davetiye çıkarmaktadır.

Göğüste ağrı ve kanlı öksürük de kanserin habercisi olabilir:

Kanserin ilk evrelerinde görülen belirtilerin başında yutmada güçlük çekme gelmektedir. Bu tür şikayetler tanılamadan birkaç ay önce olmaktadır, ancak hastalar bu durumu şikayet gibi algılamadıklarından genellikle doktora geç gitmektedirler. Göğüs ağrısı ve kanlı öksürük de kanserin diğer önemli belirtileridir. Ani kilo kayıpları da yemek borusu kanseri belirtilerindendir.

Yemek borusu kanserinin tedavisi nasıldır?

Bu kanser türünde erken cerrahi müdahale oldukça önemlidir. Erken evrede tedavi edilebilmesi için yemek borusu alınır, mide veya kalın bağırsaktan bir tüp oluşumu sağlanarak yemek geçişi gerçekleştirilmektedir. İlerleyen evrede yapılacak olan tedailer hastalığın yayılımına ve durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Sürekli gelişen teknolojiler sayesinde cerrahi olarak konforlu müdahaleler yapılabilmektedir. Laparoskopik metodun yanında robotik cerrahi ile de tedavi yapılmaktadır. Ameliyattan önce tümörün yaygınlığına bağlı olarak kemoterapi ve radyoterapi de uygulanabilmektedir.

Yemek borusu kanserinin tedavisinde ameliyat yapılması mümkün olmuyorsa, yemek borusunun içinde yiyeceklerin geçebileceği alan sağlayan stent uygulaması yapılmaktadır. Kanserin çok ileri evrelerde olması nedeniyle en son seçenek olarak da mideye takılan bir tüp ile de hastanın beslenmesi sağlanmaktadır.

Uygulanacak olan tedavilerde başarılı netice elde edilebilmesi için erken teşhis çok önemlidir. Katı gıdaların yutulmasında zorluk, göğüste ağrı, öksürükle birlikte kan ve ani kilo kaybı gibi durumlar varsa vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır.

Leave a Reply