Yaşa Göre Hormon Değişimi

Yaşa Göre Hormon Değişimi: İnsan vücudunda farklı görevleri olan birçok hormon bulunmaktadır. Bu hormonlar ise yaş almaya bağlı olarak bir takım değişikliklere uğrarlar. Örneği kadınlar yaşlandıkça östrojen hormonları azalır. Bunun sonuncunda da menopoz denilen olay meydana gelir. Bu durum erkeklerde ise testosteron hormonunun azalması şeklinde görülür. Yaşlanmaya bağlı olarak böbrek üstü bezlerinden salgılanan DHEAS isimli hormon da azalır.

Yaşlandıkça hipofiz bezinden salgılanan büyüme hormonları da doğal olarak azalır. Azalan hormonlardan biri de melatonin hormonudur. Melatonin hormonu pinel bezlerden salgılanmaktadır. Yaş almaya bağlı olarak görülen bu hormon azalmalarına neyin sebep olduğu henüz tam olarak belirlenememiştir.

Testosteron Hormonu

Bu hormon erkeklerde yaşlandıkça azalmaya başlar. Bu azalma yavaş yavaş ve kademelidir. Erkeklerde testosteron hormonunun en yüksek olduğu dönemler 20 ve 30 otuz yaş aralığıdır. Bu en yüksek dönemden sonra artık azalma aşamasına girer ve testosteron seviyesi düşer. Bu azalma kırk yaşından sonra daha da belirginleşir.

Testosteron seviyesindeki azalmayı şeker hastalığı faktörü de etkilemektedir. Şeker hastalığına sahip olan bireylerin hormonu daha hızlı bir şekilde azalır. Kalp hastalığı da bu azalmayı etkileyen bir diğer faktördür ve kalp hastalarının hormonu daha hızlı azalır. Dengeli beslenmeyen, yediklerine dikkat etmeyen bireylerin testosteronu çok daha hızlı düşmektedir. Bu nedenle bu hormonun korunması için sağlıklı beslenmek şarttır. Birtakım ilaçlar da testosteron düşüklüğüne sebebiyet verebilmektedir. Altmışlı ve yetmişli yaşlardaki erkeklerin testosteron hormonu oldukça düşmüştür.

Bunun sebebi testislerden gelen bu testosteron hormonunun yaşa bağlı olarak azalma göstermesidir. Yani yaşlanmaktan ötürü hormon yeterince üretilemez. Normal şartlarda sağlıklı bir bireyin en fazla testosteron salgıladığı saat sabah saatleridir. Fakat yaşlandıkça bu özellik ortadan kalkar ve sabah ile akşam arasında bir fark olmaz. Hem sabah hem de akşam aynı miktarda testosteron hormonu salgılanır. Erkeklerde yaşlandıkça testosteron düşer ancak östrojen hormonu artar. Yine aynı şekilde FSH adı verilen hormonda azalmalar meydana gelir.

Testosteron Hormonunun Azalması İle Vücutta Neler Olur?

Öncelikle testosteron hormonunun azalması erkeklerde cinsel isteği azaltır. Buna bağlı olarak da ereksiyon problemleri baş gösterir. Bu hormonun azalması bireyleri yalnızca cinsel manada değil, psikolojik olarak da etkiler. Sürekli sinirli olma hali, gerginlik, depresyon gibi problemler görülebilir. Uyku bozuklukları meydana gelir, uykuda sık sık terleme olabilir. Unutkanlık başlar ve enerji düşer.

Halsizlik çok fazla görülür. Kıllarda azalma meydana gelir ve kemik erimesi olabilir. Kimi zaman kansızlığa da neden olabilmektedir. Vücut hareketlerinde kısıtlanmalar meydana gelebilir ve beyinde de bir takım algılama bozuklukları oluşabilir. Bu dönemde erkeklerde göbek problemi de başlar.

Melatonin Hormonunun Azalması İle Vücutta Neler Olur?

Bu hormon geceleri salgılanan bir hormondur ve pineal bezden salgılanır. Bireylerde uyku oluşumuna yardımcı olur. Ayrıca ergenliğe girme konusunda da etkilidir. Mevsim geçişlerinde bireyin yeni mevsim şartlarına adapte olmasını da kolaylaştırır.

DHEAS Hormonu Eksikliğinde Vücutta Neler Olur?

Bu hormon böbrek üstü bezlerinden salgılanmaktadır. Hem kadınlarda hem de erkeklerde yaşlanmayla birlikte azalma gösterir. Bu hormon sayesinde adrenal bezde kadınlık hormonu ve erkeklik hormonu oluşturulur. Bu hormonun bir diğer görevi de bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Bireyleri damar sertliği gibi problemlerden de korumaya çalışır. Tıpkı testosteron gibi cinsel isteği arttıran bir hormondur ve azaldığı durumlar cinsel isteksizlik problemi görülebilir.

Aldosteron-Renin Hormonu Eksikliğinde Vücutta Neler Olur?

Bu hormon da böbrek üstü bezlerinde salgılanmaktadır. Görevi ise su tutmaktır. Kandaki potasyum ve sodyum oranını da dengeler. Yaşlanmaya bağlı olarak tıpkı diğer hormonlar gibi azalmaya başlar. Bu hormonun azalması ile tansiyon düşmesi rahatsızlığı başlayabilir.

Menopoz

Menopoz östrojen hormonun azalması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Menopozun başlaması her kadında farklılık göstermektedir. Çevresel ve genetik faktörler de menopozun başlamasını etkiler. Kadınlarda ilk olarak adet düzensizliği ile kendini göstermektedir.

Hormon Bozukluğu ve Şikayetleri

Genellikle kırklı yaşlarda görülen bu şikayetlerin başında uyku bozukluğu ve halsizlik gelmektedir. Cinsel istekte azalma, depresyon gibi problemlere de neden olabilmektedir. Bazı bireylerde alzheimer hastalığının tetikleyicisi durumunda da olabilmektedir. Bazı bireylerde kilo almaya da etki edebilmektedir. Saç dökülmesi, şişkinlik de görülebilmektedir.

Leave a Reply