Vücutta enfeksiyon belirtileri

Vücutta enfeksiyon olması, basit bir kan testi ile kendini belli eder. Doktorlar bu durumda CRP değeri yüksek derler. Bu durum çok ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edildiği gibi, bir organda yada kanda enfeksiyon oluşmuş olabilir. Bu noktada en tehlikeli olan hastalık sepsistir. İşte, vücutta enfeksiyon belirtileri;

Sepsis:

Sepsis, vücutta olan enfeksiyonun kana karışıp, ciddi reaksiyonlara neden olmasına verilen isimdir. Aslında enfeksiyonlar oluştukları bölgede hasar yaratırlar. Sepsiste, bağışıklık sistemi enfeksiyonla savaşmak için bir reaksiyona girer. Bu nedenle, enfeksiyon bölgesi yerine tüm vücutta semptomlar oluşmaya başlar. Sepsis olan hastada ateşlenme, normalden fazla kalp atım hızı ve nefes alıp vermede zorluk oluşur. Kanlarında yüksek oranda mikrop olduğundan kan zehirlenmesi veya kan enfeksiyonu ismini alır.

Bazı hastalarda bu tablo çok ciddi bir hal alabilir. Vücudun tamamını etkileyebilir. Akciğer, kalp, böbrekler ve karaciğer iltihaptan etkilenebilir. Organ hasarları oluşabilir. Ağır olan bu sepsis vakalarında hastaların %30-50’si hayatını kaybetmektedir. Grip ve pnömoni, idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, apandisit, ARDS, akut akciğer hasarı, kesik ve yanıkların derin olması sepsise neden olabilir.

Sepsis belirtileri nelerdir?

Sepsis tanısı koymadan önce, hastalar hastanede bir dizi testten geçirilmelidir. Sepsisi olan hastaların bazıları belirti göstermez veya belirtilerin tamamını gösterebilir. Sepsis tanısı öncesi ciddi araştırma yapılmalıdır. Fakat ağır sepsiste ateş, düşük vücut ısısı, normalden daha hızlı ve zor nefes alma, normalden hızlı kalp atımı ile genel halsizlik başlıca belirtilerdir. Ayrıca, akciğerlerden öksürükle pas benzeri mukus çıkması, ağrılı idrar yolu, idrarda bulanıklık, şiddetli baş ağrısı, boyun sertliği, gözlerde ışığa karşı hassasiyet, karın ve bağırsaklarda kırmızılık ile cerahat olması da belirtileri arasında sayılabilir.

Sepsis tanı testleri ve tedavisi:

Kan sayımı, lökosit değerlerinde düşüklük, kan, idrar ve vücut sıvılarında mikrop varlığı kontrolü, böbrek ve karaciğer fonksiyonları kontrolü ile akciğer röntgenleri yapılmalıdır. Sepsis tedavisinde amaç, hastayı hayatta tutmak ve iyileştirmektir. Bunun için;

Enfeksiyon kaynağı tedavi edilmeli ve daha sonra organ yetmezliği yaşanmasının önüne geçilmelidir,

Yetmezlik gösteren organlara destek olunmalı ( bu hastanın hayatta kalması için şarttır),

Enfeksiyonu değil, vücudun verdiği tepkiler durdurulmalı,

Hastanın rahatının ve ağrı yaşamamasının sağlanması başlıca tedavi yöntemleridir.

Leave a Reply