Vücut ısısının düşmesi (Hipotermi) neden olur Hipotermi belirtileri ve tedavisi

Vücut ısısının 35 derecenin altına inmesi hipotermi olarak tanımlanmaktadır. Genellikle çok soğuğa veya soğuk havaya maruz kalan hasta ve yaşlılarda daha çok görülen bir durumdur. Yazımızda, hipoterminin nedenleri ve belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Hipoterminin nedenleri nelerdir?

  • Yaşlı kişilerde soğuk havaya karşı vücut duyarlılığını kaybettiği gibi, bunun tam tersi olan vücut ısısını yükseltmekte de güçsüz kalmaktadır.
  • Tiroid bezinin az çalışması yani hipotiroidizm durumunda da hipotermi gelişebilmektedir.
  • Vücut ısısının düşmesi (hipotermi) bebeklerde de sıklıkla görülebilmektedir. Bunun nedeni bebeklerin vücut ısılarını çabuk kaybetmeleridir, ancak sonrasında vücut ısılarını yeniden kolayca kazanamazlar.
  • Hipotermi, olması gerektiği gibi giyinmeyen dğacılarda ve doğa yürüyüşü yapanlarda da görülebilmektedir.
  • Sokaklarda yaşayan evisizlerde ve alkoliklerde de sıklıkla görülmektedir.

Hipoterminin belirtileri nelerdir?

Hipotermi geçiren kişide kalp atışında yavaşlama, solukluk, bitkinlik, el ve ayaklarda ağırlık hissi, uyku hali, kafa karşıklığı ve vücut soğukluğu olmaktadır. Çok ciddi hipotermi vakalarında kişinin nefes alıp vermesi yavaştır ve yüzeyseldir, kişi kendinde olmayabilir ve kasları serttir, ölü bir insan gibidir ve en sonunda da kalp atımı durur.

Hipotermi tedavisi nasıl yapılır?

Hipotermi çok acil bir durumdur ve hipotermi geçiren kişinin hemen en yakın hastaneye götürülmesi gerekmektedir. Normal bir hipotermi vakasında kişi sıcak tutacak kıyafetler giyerek, üstüne kalın bir şeyler örterek veya soğuk suda hareket ederek vücut ısısını normale getirebilir. Hipotermi genç ve sağlıklı kişilerde daha iyi seyirli olabilmektedir. Hipotermi durumundaki kişi tedavi edilmediği taktirde en kısa sürede hastalanacak, bilincini kaybedip ölme riskiyle karşı karşıya kalabilecektir. Bundan dolayı, ciddi hipotermi vakalarında hastanın acilen hastaneye yetiştirilmesi gerekir.

Hipotermide ilk yardım nasıl yapılır?

Hipotermi durumunda herhangi bir tıbbi yardım alma imkanınız yoksa, hastanın vücut sıcaklığının daha da düşmesini önlemeye çalışmak gerekmektedir. Şayet dış ortamdaysanız soğuktan korunmak için kapalı bir yer bulmaya çalışmalı, kıyafetler ıslandıysa çıkartılmalı, vücut sıcaklığının daha fazla düşmemesi ve ısı kaybetmemek için el ve ayakların kalın şeylerde sarılması gerekir.

Organların korunmasını sağlamak amacıyla vücudun orta bölümü ısıtılmaya çalışılmalı, uyku tulumu, kalın ve kuru bir battaniye ya da bunlara benzer şeylerle vücudun tamamıyla sarılması gerekmektedir. Hastanın üzerini örtebileceğiniz bir şey bulamazsanız, hastanın cilt teması yani sarılma gibi şekillerle ısıtılması gerekir ya da soğuk suda hareket etmesi sağlanmalıdır. Ayrıca varsa sıcak bir şeyler içirilmesi de yararlı olacaktır.

Hipotermi yavaş bir şekilde ve aşamalı olarak gelişmektedir. Bundan dolayı hipotermi olan kişi eğer yaşlıysa yavaş yavaş aşamalı olarak ısıtılmalıdır. Çünkü vücudun hızlı bir şekilde ısıtılması, soğuk kanın kalbe ve beyne hızlı bir şekilde gitmesine yol açabilir.

Cerrahi hipotermi ne demektir?

Açık kalp ameliyatı esnasında, hastanın hayati organlarının kan almasına imkan vermek için vücut ısısının düşürülerek ameliyat süresinin uzatılması cerrahi hipotermi olarak adlandırılır. Bu yöntemde amaç; Vücudun soğutularak dokulardaki metabolizmanın yavaşlatılması, bu sayede de oksijen yokluğuna dayanmasının sağlanmasıdır. Soğutma işlemi, soğuk serumun -40 derecede açık göğüs kafesine sürekli verilmesi şeklindedir.

Leave a Reply