Uyuz Hastalığı Nedir, Neden Olur, Uyuz Nasıl Bulaşır

Uyuz hastalığı, genelde hayvanlarda olduğu sanılan bir hastalıktır. Oysa hastalık, insanlarda da oldukça yaygın görülmektedir. Uyuz, Sarcoptes Scabiei isimli mikroskopik bir böcek tarafından oluşturulur. Kaşıntı, döküntü, kızarıklık, şişlik ve kabarcıklar başlıca belirtileridir. Uyuz olan hasta veya hayvanla temas olması, ortak eşyaların kullanılması uyuzun bulaşmasına neden olur.

Uyuz hastalığının belirtileri nelerdir?

Mikroskopik bir akar olan Sarcoptes Scabiei, ciltte tedavi edilmediğinde aylarca kalabilir ve yayılır. Ciltte kaşıntı ve kızarıklıklar yanında; Kaşınan yerlerde yanma, pullanma, kaşıntı izleri, su dolu kabarcıklar, ciltte çizgi şeklinde tüneller ve üzeri siyah nokta kaplı, deride kaşıntıya bağlı enfeksiyon, gece kaşıntıların şiddetlenmesi meydana gelmektedir.

Uyuz hastalığına neden olan akarlar, sadece mikroskopik olarak görülebilirler. Bu hastalık konusunda çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü, uyuz olan kişi ile temas edildiğinde hastalık bulaşır. Bu nedenle, okullar ve kreşler gibi kalabalık yerlerde hastalık hızla yayılır. Genelde el ve parmak aralarında, omuz başı, kalça, göğüs altı, ayak tabanı, dizde, genital bölgede ve koltuk altına yuva yapan bu böcekler inanılmaz derecede kaşıntıya neden olurlar.

Sosyete uyuzu nedir?

Sosyete uyuzu sıklıkla duyulan bir isimdir. Sahte parfüm, kokulu jeller ve bazı kalitesiz saç boyalarının ciltte yarattığı uyuza verilen isimdir.

Uyuz hastalığının bitkisel ve doğal tedavisi:

Sirke;

Özellikle beyaz sirke, uyuza neden olan akarların ölmesini sağlamaktadır. Beyaz sirke ve su eşit oranda karıştırılır. Pamukla uyuz olan bölgelere sürülür. Ciltte 5 dakika kadar bekledikten sonra, su ile durulanır. Yaklaşık 10 gün süreyle, işlem günde 3 defa yapılır.

Zerdeçal;

1 yemek kaşığı toz zerdeçal, 3-5 damla limon suyu ve su karıştırılarak macun yapılır. Uyuz olan bölgeye bu karışım uygulanır. Günde 1 defa, uyuz geçinceye kadar bu karışım uygulanır.

Çay ağacı yağı;

Uyuza neden olan parazitleri öldüren bir bileşiktir. 1 yemek kaşığı çay ağacı yağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırılır. Pamukla, uyuz olan bölgelere bu karışım sürülür. 3 hafta boyunca, günde 2 kez uygulandığında tedavi farkı ortaya çıkmaktadır.

Tuz;

Tuzlu su uygulamak, uyuz tedavisinde etkilidir. Tuzu su içinde eritin ve bu su ile banyo yapın.

Aloe vera jel;

Böcek ısırığı, yanıklar ve cilt hastalıklarında çok etkili olan aloe vera jel, uyuz olan bölgeye sürülürse uyuz hastalığında çok etkilidir. Yaprakta olan jel çıkarılarak, uyuz olan bölgeye sürülürse, uyuz hastalığı tedavi olur.

Uyuz tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın tedavisinde, ciltten uygulanan kremler kullanılmaktadır. Uygulanan krem, en az 8 saat kadar vücutta kalmalıdır. Yaklaşık 10 gün süren bu tedavi, hastalık devam ediyorsa tekrarlanır. Tedavi sonrası 1-2 hafta kaşıntı devam edebilir. Uyuz hastalığı, bir evde çıkmışsa evde olan herkese uygulanmalıdır. Hastanın tüm eşyaları yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir.

Kaynak: Bu yazı, mavikadin.com/uyuz-hastaligi-uyuz-ve-uyuz-bocegi-nedir-neden-olur-nasil-bulasir-gecer kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply