Uykuyu ne açar Kendimizi daha zinde nasıl hissederiz

Uykuyu ne açar Güne taptaze başlamak için

Uykuyu ne açar Kendimizi daha zinde nasıl hissederiz: Pek çok kişi sabahları kalktıklarında uyku durumundan sıyrılmak için sert bir kahve tercih etmektedir. Ancak yaşam tarzınızda yapacağınız bazı değişikliklerle bu tür kafein içeren içeceklere ihtiyaç duymadan uykunuzu atabilirsiniz. Bu sayede uyandığınızda kendinizi çok daha taze ve zinde hissetmeniz mümkündür. Uykunuzu açma konusunda neler yapabilirsiniz? veya uyandığınız zaman güne taptaze nasıl başlarsınız?

Uykuyu ne açar?

Uykudan uyandığınızda daha zinde hissetmenin bazı yolları:

Kısa ya da uzun vadede uykunuzu açacak bir takım etkili yolları sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Bu etkili yolları üç başlıkta toplamak mümkün;

1- Uykudan önce

2- Uyku sırasında

3- Uykudan uyandıktan sonra

Sabah kalktığınızda güne taptaze başlamak için anahtar nokta iyi bir uyku uyumaktır. Bundan dolayı uyku eylemi yukarıda sıraladığımız üç yaklaşımla değerlendirilmesi çok daha iyi neticeler verecektir. Bu aşamaları yakından takip ederek ve riayet ederek güne daha güzel ve zinde bir başlangıç yapabilirsiniz.

Uykudan önce:

1- Uyku öncesi alkol, çikolata ve kahve tüketmeyin:

Sabah kalktığınızda daha dinç ve zinde uyanmak için çok iyi bir uyku uyumanız gerekmektedir. Uyku kalitesinin düşmesinin nedenlerinden biri de midenizin keyfini kaçıracak şeyler tüketmektir. Mide keyfinizi kaçırmamanız ve midenizin mutlu olmasını sağlamanız iyi bir uykunun ilk şartıdır.

Yapılan araştırmalarda çikolata, alkol ve kahve tüketiminin yatmadan önce yapılması uyku kalitesini bozduğu tespit edilmiştir. Tüketeceğiniz bu ürünler hem bağırsaklarınızı hem de midenizi rahatsız edeceği için, uykunuzdan uyanmanıza ya da uyumakla uyumamak arasında bir duruma neden olmaktadır. Bu nedenle de sabah kalktığınızda kendinizi hiç dinlenmemiş hatta yorgun hissedebilirsiniz. Akşam öğününden sonra yatana kadar bu ürünleri tüketmekten kendinizi koruyun ve uzak durun.

2- Yatmadan önce dua ya da meditasyon yaparak kendinizi rahatlatın:

Bunu kendinize alışkanlık haline getirebilirsiniz. Her gece yatmaya gitmeden 30-60 dakika kadar meditasyon yapabilirsiniz. Bu sayede geçirdiğiniz günün bütün sorunlarını ve yeni günle ilgili duyduğunuz endişeleri kafanızdan uzaklaştırabilirsiniz. Uykunuz sırasında yarınla ilgili hiçbir şey değişmeyeceği ve dün de geçmişte kalacağı için uykunuzu bu tür kaygılara ve düşüncelere kurban etmeyin. Uyumadan önce meditasyon yapın, dua edin veya kendinizi rahat hissettiğiniz başka şeyler yapın. Bu sayede uykuya çok daha iyi hazırlanabilir ve iyi bir uyku uyuyabilirsiniz.

3- Yatmadan önce yemeyin:

İnsanların bir kısmı işten eve geldikten sonra yemek hazırlayıp yiyor ve yatıyor. Böyle bir süreç aslında hiç faydalı bir durum değildir. Neden derseniz; çünkü yenen yemeğin sindirilmesi belirli bir süre gerektirmektedir. Yemek yedikten sonra uzanmak dinlenme sağlamaz, çünkü metabolizma halen çalışmaktadır. Akşam yemeklerinizi yatmadan önce en az 3 saat önceden yemelisiniz. Bu şekilde hem iyi bir uyku uyursunuz hem de sabah daha zinde kalkarsınız.

4- Yattığınız yatağınız Feng Shui prensibine uygun olsun:

Birçok insan Feng Shui felsefesini dikkate almaz. Ancak Feng Shui bir Çin sanatıdır ve dekorasyon yaparken enerji dengesini sağlamanıza yardımcı olmaktadır. Bunu yaparken de eşyaları evin sıcak noktalarına koyarak sağlayabileceğinizi söylemektedir.

Özellikle yatak odası çok önemlidir ve buna göre düzenlendiğinde çok daha rahat uyuyabilir ve dinlenmiş olarak yataktan kalkabilirsiniz. Feng Shui’ye göre yatağın kapıyı görecek şekilde ama direkt karşısına gelmeyecek şekilde konulması gerektiğini söylemektedir.

5- Yatağa mutlu bir şekilde girin:

Kalitesiz bir uykunun başlıca nedenlerinden biri de eşinizle bir sorununuz varken yatağa girmektir. Yatağa girmeden evvel eşinizin mutlu olup olmadığından emin olmalısınız. Tabi sizin de mutlu olmanız gerektiğini belirtmeden geçmeyelim. Huzurlu ve mutlu olarak yatağa girenler sabahları kalktıklarında daha dinç olurlar.

6- Uyumadan önce tuvalete gidin:

Yatmadan evvel kesinlikle tuvalete girin. Böbrekleriniz gece boyunca ve sabahları çalışmayı sürdürürler. Mesaneniz erkenden dolarsa gece tuvalet ihtiyacınız olur ve bu da uykunuzun bölünmesine yol açar. Kesintisiz bir uyku uyumak çok önemlidir ve bu sayede çok daha dinlenmiş olursunuz.

Uyku sırasında:

1- Ne sıcak ne de soğuk:

Kişinin uykusu oda sıcaklığı ile doğrudan ilişkilidir. Enerjinizin stabil kalabilmesi ve iniş çıkışlarının olmaması gerekmektedir. Yatarken giydiğiniz giysilerin ve yatak örtülerinizin dengesinin olması gerekir. Bunlara dikkat ederek vücut sıcaklığınızı da istikrarlı yapabilirsiniz.

2- Pencereniz açık kalsın:

Kişinin genel sağlığı açısından önemli noktalardan biri de uyurken pencerenin bir miktar açık bırakılmasıdır. Bu uygulama sayesinde zehirli karbondioksit dışarı atılır ve odanızdaki pencere kapalıysa bu gazla dolar. Açık bırakırsanız içeriye taze oksijen girmesini sağladığınız gibi, ortamın sıcaklığını da ayarlayabilirsiniz.

3- Uyku düzeni:

8 saat uyku uyumak bir zorunluluk gibi gelmektedir. Halbuki bu çok da doğru bir ifade değildir. Yatağınıza her gün aynı saatte girip, aynı süre içinde uyumak çok daha önemlidir. Herkesin 8 saat kesintisiz bir uykuya ihtiyacı yoktur. Yatağa gideceğiniz saati her zaman aynı zamana ayarlayın. Buna hafta sonları da dahil olsun. Bir süre sonra göreceksiniz ki yataktan daha taze ve zinde kalkmaya başlayacaksınız.

4- Gürültüyü kesin:

Gece gürültüsü kişinin hayatını kısaltan bir etkendir. Gece duyulan siren sesi, araçların sesleri veya uğultuları kalbe etki etmektedir. Bu tür gürültülerin uykunuzu bölmesi insanlara ciddi stres yapmaktadır. Bu nedenle yattığınız odayı ses konusunda izole etmeye gayret gösterin. Gürültüsüz bir uyku süresi sizin sabah çok daha enerjik ve dinç kalkmanızı sağlayacaktır.

Uykudan uyandıktan sonra:

1- Bir bardak su:

Mideniz boşken içeceğiniz bir bardak su sağlığınız için olduğu kadar uykunun etkisinden kurtulmanıza da yardım etmektedir. Su kişinin metabolizmasını hızlandırmakta ve daha hızlı kendisine gelmesini sağlamaktadır.

2- Egzersiz:

Her sabah kendinizi bitkin ve yorgun hissediyorsanız, kalkıp temiz havada biraz yürümek veya koşmak çabuk uyanmanızı sağlar. Egzersiz yaptığınız günün sabahında yatağınızdan daha enerjik kalkmaya başlayacağınızı da göreceksiniz.

3- Kahveyi her gün içmeyin:

Kafeinle ilgili yapılan araştırmalar göstermiştir ki, insan vücudu zamanla kafeine alışmakta ve bir müddet sonra da daha az tepki vermektedir. Her gün içtiğiniz kahve zamanla sizin uyanmanıza daha az etki etmektedir. Sabahları içtiğiniz kahveyi çok yorgun hissettiğiniz anlara saklamanız çok daha iyi. Örneğin geceleri çalışmak zorunda kalırsanız ya da uyku düzeninizin bozulduğu zamanlarda kahve için.

4- Sizi heyecanlandıracak bir şey olsun:

Sabah kalkıp sevmediğiniz bir işe gitmek zorundaysanız bu pek de keyifli bir şey olmaz. Halbuki tat alabileceğiniz bir şey olursa büyük olasılıkla yatağınızdan daha mutlu kalkacak ve güne daha enerjik başlayacaksınız. Bu şekilde de uykunuz çok daha hızlı açılacaktır.

5- Yataktan hızlıca kalkın:

Çabucak ve hızlıca yataktan kalkmak canlı hissetmek için yapılabileceklerden biridir. Saatinizi kurdunuz ve yattınız, sabah alarmınız çaldığında beş dakika daha diyerek alarmı susturmayın. Alarmı duyduğunuzda kendinizi yataktan hemen dışarı atın ve kalkın. Bunu yaptığınızda daha hızlı uyanacaksınız.

Leave a Reply