Uykuda Kalp Çarpıntısı ve Olası Nedenleri

Kalp atışlarında olan düzensizlik, kalp çarpıntısı olarak bilinmektedir. Kalp düzensizliği ya da taşikardi, çeşitli hastalıklar, düzensiz beslenme ve bazı ilaçların yan etkisi nedeni ile oluşabilir. Genelde bu durum önemsiz kabul edilir. Fakat, haftada 1 defa düzenli olarak gün içinde oluşan kalp çarpıntısı ve ritm düzensizliği varsa, bu tabloya nefes darlığı ve göğüs ağrısı eşlik ediyorsa, hemen en yakın doktora gidilmelidir.

Uykuda kalp çarpıntısının olası nedenleri nelerdir?

Panik atak;

Panik atak, aslında aşırı strese karşı verilen bir doğal tepki olarak kabul edilir. Kalp atışında hızlanma, nefes almada zorluklar, terleme, göğüs ağrısı, huzursuzluk ve ölüm düşüncesi sıklıkla görülen belirtileridir. Vücut, strese karşı olduğundan çok fazla adrenalin salgısı yapmaktadır. Panik atakta bir zaman aralığı yoktur. Gündüz saatlerinde olduğu gibi, gece görülen bir rüya bile tetikleyebilir. Uyandığınızda aşırı taşikardi yani düzensiz kalp ritmi hissedilir. Panik atak tedavisinde kullanılan ilaçlarla bu durum kontrol altına alınabilir.

Menopoz;

Kadınlarda yumurtlamanın durması ile oluşan menopoz döneminde, aşırı sıcak basmaları ve düzensiz kalp atımı oluşabilir. Sıcak basmaları geceleri çok fazla hissedilir. Yüzün, boynun ve göğüs bölgesinin aşırı terlemesi, kalp çarpıntısı ve uykusuzluk başlıca belirtileridir. Menopozda olan pek çok kadında bu belirtiler çok fazla yaşanabilir. Bu durumda doktora danışmak ve yardım almak gereklidir.

Uyarıcılar;

Bazı uyarıcılar, uyku esnasında ya da daha önce kalp ritminde bozulmalara neden olabilir. Bunlar bol kafeinli içecekler, enerji içecekleri, alkol, soğuk algınlığı ve grip ilaçlarının bazıları olarak sayılabilir. Düzenli kullandığınız bir ilaç sizde düzensiz kalp ritmi yapıyorsa, doktora danışıp yenisi yazdırılmalıdır.

Kalp çarpıntısı nedenleri nelerdir?

Anemi, kaygı, stresli olma, korku, çok kafein almak, astım, yüksek tansiyon, kalp hastalığı tedavisinde olan ilaçlar, uyarıcı narkotikler, diyet hapları, aşırı egzersiz, ateşlenme, kanda oksijenin az olması, kalp kapağı hastalıkları, nikotin kullanma ve aşırı aktif tiroid olarak sayılabilir.

Kalp çarpıntısı tedavisi:

Çarpıntının önüne geçmek için, düzenli egzersiz yapmak, sigara içmemek, stresten uzak durmak ve uygun kiloda olmak gereklidir. Genelde tedavisinde kalp çarpıntısının nedenine bağlı olarak planlama yapılmaktadır. Kalp, çoğu zaman normal olduğundan bir kalp tedavisi uygulanmaz. Kalp çarpıntısı bir organ ve doku nedeni ileyse doktor size ilaç verecektir. Çarpıntı olduğunda bir yerde dinlenmek, sakin olmak ve gevşemek gereklidir. Derin nefes alın. Soğuk içecek için. Şiddetli öksürmek ve ellere soğuk uygulamak faydası olan şeylerdir.

Leave a Reply