Unutkanlık Neden Olur?

Unutkanlık, aslında hepimizin yaşadığı bir sorundur. Ufak tefek unutkanlıklar normaldir. Fakat aşırı unutkanlık normal hayatı zorlayıcı bir hal almışsa ve hayatı sekteye uğratıyorsa, mutlaka bir doktora gitmek gereklidir. Unutkanlık bazen Alzheimer ve bunama kaynaklı olabilir. Bazen de, kolayca çözümlenen nedenleri vardır. Peki, unutkanlık neden olur? İşte, detaylar;

Unutkanlık neden olur?

Uykusuzluk;

Yeterince doyurucu uyku uyunmadığında zihinde karmaşa oluşur. Bu nedenle de unutkanlık yaşanabilir. Uyku sayesinde beyni ve vücudu dinlendiririz. Az uyku uyumak, başta konsantrasyon sorunları olmak üzere, agresif ve sinirli bir yapı oluşturur. Unutkanlık ise, zaten beklenen bir durumdur.

Kullanılan ilaçlar;

Kullanılan antidepresanlar, sakinleştiriciler, tansiyon ilaçlarının bazıları dikkat dağınıklığı ve zihin bulanıklığına neden olur. Bu durumda öğrenmek ve duyulanları hatırlamak ciddi sorunlar haline gelir. Doktorunuza danışarak bu durum hakkında bilgi vermek gerekir. Doktorun verdiği ilaçlar doktora bilgi verilmeden asla bırakılmamalıdır.

Tiroid bezinin az çalışması;

Tiroid bezinin az çalışması, vücutta tiroid hormonu eksikliği yaratır. Tiroid bezinin az çalışması, depresyon ve uyku sorunları yaratır. Çünkü en fazla beyin etkilenmiştir. Bu durumda unutkanlık ortaya çıkmaktadır.

Alkol almak;

Alkol almak hafızayı olumsuz etkilemektedir. Her gün düzenli olarak fazla alkol alıyorsanız, hafıza ve unutkanlık sorunları yaşandığı gibi okuduğunu anlamama ve konsantrasyon zorluğu da çekilebilir. Erkeklerde günde 2 kadeh, kadınlarda 1 kadeh şaraptan fazlası fazla kabul edilir.

Stres ve depresyon;

Stresli bir hayat yaşamak, unutkanlık başta olmak üzere pek çok sorun yaratmaktadır. Dikkatin dağılması, yeni bilgilerin hafızada kalmaması ve eski bilgilerin hafızadan alınmasına engel olur. Hayattan zevk almama, içine kapanma ve uyuşukluk depresyonun belirtisidir. Depresyonda olan kişilerde unutkanlık olması normal kabul edilir.

Ne zaman doktora gidilmelidir?

Çok iyi bilinen adresler karıştırılıyorsa, tanıdık insanların yüzleri unutuluyorsa, telefon numaraları unutuluyorsa, cevap aldığınız halde sürekli aynı soruyu sormak, tanıdık yerlerde kaybolmak, aynı hikayeyi anlatmak, beslenme ve kişisel temizlik gibi işleri unutmak durumu varsa hemen doktora gidilmelidir.

Unutkanlığın başlıca sebepleri

Amnezi, travmalar, enfaktüs, diyabet, epilepsi, uykusuzluk, kaygı bozukluğu, karaciğer hastalığı, jet lag, B12 eksikliği, kalp ve karaciğer hastalıkları, alkolizm, bunama, Alzheimer, bazı ilaçların yan etkisi, böbrek hastalıkları, menenjit, stres ve tiroid hastalıklarının yanı sıra, beyin tümörleri, beyinde pıhtı, Parkinson, uykusuzluk, yaşlanma, yetersiz beslenme, vitamin eksikliği ve uyuşturucu kullanmak gibi etkenler unutkanlığın nedenleri olarak sayılabilir.

Hafıza ile ilgili bilgiler;

Sürekli olarak, aynı şeyi hergün yapıyorsanız hafızanız yavaşlar. Hafızayı kuvvetlendirmek için, her gün farklı yollardan evinize gidin, bulmaca çözün ve yabancı dil öğrenin.

Gözleriniz ve kulaklarınız iyi olmalıdır. Bu durum hafızanın kuvvetlenmesini sağlar. Gözler bozuksa hemen göz doktoruna gidin, ağır işitiyorsanız kulaklık takın. Koku alma duyunuzda bozukluk varsa kesinlikle doktora gidin, çünkü kokular hafızayı kuvvetlendirir.

Dengeli beslenmek hafızayı kuvvetlendirir. Antioksidan gıdalar, beta karoten, C ve E vitamini hafızayı kuvvetlendirir.

Kendinize bir not defteri alın ve hafızayı canlandırmak için not tutun.

Bisiklete binmek ve masa tenisi oynamak gibi egzersizler de hafızayı dinç tutar.

Alzheimer Hastalığının 10 Belirtisi

Kaynak: Bu yazı, nedenolur.net/unutkanlik-neden-olur/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply