Üçlü ve dörtlü tarama testi nedir

üçlü test

Üçlü test ve dörtlü test bebekte kromozomal anomalileri araştırmak için yapılır. Üçlü ve dörtlü test aslında aynı testlerdir. Fakat, dörtlü testte çok daha net bilgi alınır. Bebekte olan down sendromunun, edwars sendromunun riskini ortaya koyar.

Üçlü test

Üçlü testte ikili testten farklı olarak nöral tüp defekti riskide ortaya çıkar. Nöral tüp defekti, bebeğin sinir sisteminde omurilik hasarı veya beyin hasarı ile ilgili anomalilerdir. Trizomi 21-18 zeka geriliği, kalp anormalileri, çoklu organ anomalileri olan hastalıklar bu testle ortaya çıkar.

Üçlü test hamileliğin 16-20. Haftaları arasında yapılır. Anneden kan alınarak kan tahlili gibi uygulanır. Üçlü tarama testinde risk belirleme yapılır. Down sendromu için 1/270, Edwars sendromu için 1/100 barajı vardır. Bu testlerde bebek riskli çıksa da hasta olabilir veya hasta olmayabilir. Kesin tanı amniyosentez ile yapılır. 35 yaş üzerinde olan gebelere üçlü test yapılmadan amniyosentez yapılır.

Dörtlü tarama testi

Dörtlü test, üçlü test ile aynı uygulamadır fakat, dörtlü testtin başarı oranı çok yüksek kabul edilir. Down sendromlu bebekler dörtlü testlerde %80 oranında tespit edilir. Üçlü testte anneden alınan kanda B-hCG ve uE3 ve AFP’ye bakılır. Dörtlü testte bunlara ek olarak İnhibin-A düzeyine de bakılır bu durumda başarı şansı çok fazla yükselir. Anne adayından alınan az miktar kanın taranması ile yapılır. Gebeliğin ilk trimesterinde 11-14 haftaları arasında ikili ve üçlü testi yaptıramayanlar dörtlü testi yaptırırlar.

Dörtlü test sonucuna göre risk belirleme

Dörtlü testte, Down sendromu, Edwars sendromu ve nöral tüp defekti anormalliklerinin riskleri araştırılır. Tüm yapılan testlere göre başarı şansı yüksek bir testtir. Bebekte kesin tanı için CVS ve amniyosentez yöntemleri uygulanır. 35 yaş üzeri hamilelerde dörtlü test yapılmadan amniyosentez önerilir.

Leave a Reply