Tuzun faydaları zararları ve tuz hakkında bilinmeyenler

Tuz alırken nelere dikkat etmeliyiz, hangi tuz neye faydalı. Tuz, sodyum ve klorun birleşmesi ile oluşur. İnsan sağlığı açısından inanılmaz faydalı ve bir o kadar da zararlıdır. Vücut sıvılarının basıncını sağlayan tuzun fazlası, basıncın çok artmasına neden olur. Tuz, doğada denizlerde çözünmüş, kayalarda ve göl yataklarında bulunmaktadır.

Sofra tuzu:

Sofra tuzunu pek çok insan sodyum olarak bilir. Oysa sodyum bir bileşiktir ve sofra tuzunda sadece %40 oranında bulunur. Sodyum, vücut sıvılarının dengede kalmasını ve basıncını ayarlamaktadır. Az miktarda sofra tuzu tüketimi kusma, zihinsel bulanıklık, solunum yetmezliği ve ağrılara neden olur. Fazla tuz tüketimi ödem ve kan basıncında yükselmeye neden olur.

Tuz ve tansiyon:

Fazla tuz kullanmak kan basıncını yükseltir. Bu durum tansiyon problemi olan hastalarda geçerlidir. Sodyum, vücutta depo yapılamaz. Fazlası idrar ile dışarıya atılır. Bazı insanlarda sodyuma karşı bir hassasiyet olabilir ve aşırı tuz almak tansiyonda yükselmeye neden olur. Tansiyon yüksekliği olan hastalarda sodyum kısıtlanmasına gidilir. Günlük beslenme ayarlanır.

Gizli sodyum kaynakları:

Hazır besinler gibi pek çok besin gizli bir sodyum kaynağıdır. Turşu, peynir ve zeytin gizli tuz kaynaklarıdır.  Ketçap, hardal, soya sosu, bulyon, salata sosu, kabartma tozu, tütsülenen yiyecekler, tuzlu bisküvi ve çörekler gizli sodyum kaynaklarıdır.  Sodyumdan zengin besinler; dereotu, sakatat ve yumurtadır.

Günlük ne kadar tuz tüketilmelidir?

Sağlıklı bir birey günlük yaklaşık 6 gr. kadar tuz tüketmelidir. 3 silme çay kaşığı tuz yaklaşık 6 gr. kadardır. Tuz tüketimini azaltmak için, tuzlukları gözünüzün önünden kaldırın. Yemeğin tadına bakmadan asla tuz atmayın, yemeklere mümkün olduğunca az tuz atın, tuz yerine baharat kullanmayı deneyin, her sabah bir tabağa 3 çay kaşığı tuz koyun ve bu limiti aşmayın.

Marketlerde etiketleri okuyun. Aldığınız gıdanın arka etiketinde ne kadar tuz var inceleyin. Sofra tuzu sadece sodyum içeren besin değildir. İşlenmiş ürünlerin hepsi bol sodyum içermektedir. Bu etiketlerde belirtilen karbonat, kabartma tozu, disodyum fosfat, monosodyum glutamat, sodyum sitrat, sodyum nitrat ve sodyum sülfit  aslında sodyumdur.

İyotlu tuz:

İyot eksikliği pek çok soruna neden olan durumdur. İyot eksikliği,  gebelerde bebeklerde zeka geriliği, düşük ve ölü doğuma neden olur. Gelişme çağında olan çocuklarda bilişsel yetersizlik ve mental gerilik oluşur. Yetişkinlerde guatr hastalığına neden olabilir. Deniz ürünleri en önemli iyot kaynağıdır. Eve kesinlikle iyotlu tuz alınmalıdır. Sadece hipertiroidi hastaları iyotlu tuz kullanamaz.

Tuz alırken dikkat edilecekler:

Kapalı ve karanlık kutuda olanlardan alınmalıdır. Işık alan paketlerde iyot kaybı vardır. Satın alınan tuzda topaklanma olmamalıdır, tuzluklar şeffaf camlı olmamalıdır, koyu renkli şişeler ve ışık görmez kutularda muhafaza edilmelidir, içine birkaç adet pirinç konulursa tuzun nemini çeker.

Leave a Reply