Tuz Tansiyonu Yükseltiyor Peki neden?

Tuz neden tansiyonu yükseltir

Tuz Tansiyonu Yükseltiyor Peki neden: Sodyum ve klorür elementlerinin birleşiminden meydana gelen tuz, kan basıncına direkt olarak etki etmektedir. Böbreklerimiz, su ve elektrolitler arasındaki dengeyi sağlamak için sodyum kullanmaktadır. Suyun vücutta tutulabilmesi için sodyum şarttır, ancak bu özelliği bazı problemleri de beraberinde getirmektedir.

Vücutta bulunan su ve sodyum:

Erkeklerin vücutlarının %60’ı sudan müteşekkildir. Bu oran kadınların vücutlarında biraz daha düşüktür. Vücuttaki su hücrelerin hem içinde hem de dışında bulunur. İnsan vücudunda belirli bir oranda su bulunur ve aşırı su olması da tehlike arz edebilir.

Vücuttaki dengenin sürdürülebilir olabilmesi için böbrekler sodyum ve potasyum gibi elektrolitleri kullanmaktadır. Su, sodyumun yoğun olarak bulunduğu yere hücre zarı boyunca hareket etmektedir. Böbreklerde filtreleme sistemi bulunmaktadır ve su ya dışarı çıkar ya da içeri girer. Fazlalık olan su ve atık maddeler kandan süzülerek idrar yolu ile dışarıya atılmaktadır. Vücut fonksiyonlarında gerekli olan sodyum ise dolaşım sistemine geri dönmektedir.

Oldukça kompleks olan bu süreç kısaca şöyle özetlenebilir; Vücutta artış gösteren sodyum, kan damarlarında ve hücrelerde dolaşımda olan su miktarının artması demektir. Artış gösteren su miktarı da tansiyonun yükselmesine yani kan basıncının artmasına yol açar.

Tansiyon ve sodyum ilişkisi:

İnsan vücudu gereken sodyumu tükettikleri yiyecekler vasıtasıyla almaktadırlar. Fazla miktarda alınan sodyum genellikle idrar yoluyla dışarı atılmaktadır. Bununla birlikte su ve sodyum terleme yolu ile de vücuttan atılmaktadır. Buna rağmen insanların yaklaşık %20’sinde sodyumu vücutta tutan genetik bir karakteristik özellik bulunmaktadır. Bu karakteristik özellik nedeniyle de su vücutta tutulur. Buna bağlı olarak da kan basıncında yükselme meydana gelir.

Tuz tüketmek insanın susamasına yol açtığı için çok daha fazla su tüketilmesine neden olur. Vücutta fazla miktarda tuz olması dolaşımdaki sıvının olması gerekenden daha fazla olmasına yol açmaktadır. Bu durumda da kan damarı duvarlarındaki basınç artar. Basıncın yükselmesiyle bu duvarlar kalınlaşmakta ve daralmaktadır. Bunun sonucunda da kalp kanı daha fazla pompalamak için uğraşır. Kalp kasları da bundan dolayı genişler ve kasılmaların gücünde şiddetlenme olur. Basıncın artış göstermesi hem kan damarlarında hem de böbreklerdeki filtreleme sisteminde hasar meydana getirir. Sonuç olarak da kan basıncı ( tansiyon ) yükselmektedir.

Ne kadar tuz tüketilmelidir?

Günlük olarak 5 gramın üzerindeki tuz miktarı zarar verir. Bu miktarın anlamı 2300 mg sodyum demektir. Alınan tuz 1500 mg’nin altına da düşürülmemelidir. Bir yemek kaşığı tuzda yaklaşık 2400 mg sodyum bulunmaktadır. Hazır ve işlenmiş gıdalarda tuz miktarı oldukça yüksektir. Yüksek tansiyon hastası olanların hazır ve işlenmiş gıdaları tüketirken dikkat etmelerinde fayda vardır.

Yüksek kan basıncı yani yüksek tansiyon, kişide önemli problemler meydana getirebilecek bir durumdur. Tansiyon sorunu olan hastaların mevcut diyetlerinin değişmesi ve ilaç kullanmaları gerekir. Şayet yüksek tansiyonunuz varsa ya da bundan şüpheleniyorsanız, sürekli olarak tansiyonunuzu kontrol ettirmelisiniz.

Leave a Reply