Tüp bebekte yumurtanın döllenmesi

yumurtanın döllenmesi

Tüp bebekte yumurtanın döllenmesi işlemi hakkında detaylı bilgileri bu yazımızda derledik. Yumurtaların toplanması sonrası gelinen aşama yumurtanın sperm ile döllenmesidir. Kadından alınan yumurtalar uygun kültür ortamında yaklaşık 2-4 saat bekletilir. Bu esnada erkekten sperm vermesi istenilir. Sperm veremeyen hastalarda TESE yöntemi ile sperm alınır. Artık sırada sperm ile yumurtanın döllenmesi vardır.

Döllenme işlemi iki şekilde yapılır. Klasik dediğimiz IVF yönteminde, meniden alınan binlerce sperm yumurtanın yanına bırakılır. Spermlerden biri yumurtayı döller. Bu işlemde 1 yumurtaya yaklaşık 50-100 bin sperm verilir.

Mikroenjeksiyon yönteminde durum biraz farklıdır. Seçilen en güçlü tek sperm kadının yumurtasının içine enjekte edilerek, döllenme yapılır. Bu uygulamada döllenme şansı çok daha yüksektir. Mikroenjeksiyon yöntemi, sperm sayısı az veya hiç spermi olmayan hastalara, daha önce tüp bebek ile başarı olmayan hastalarda, genetik tanı ve nedeni açıklanamayan kısırlık bulgusunda kullanılır.

Döllenme işlemi sonrası döllenen yumurta kültür ortamında beklemeye alınır. Yaklaşık 18 saat sonra hücre kontrol edilir. Hücre tek çekirdek halindeyse döllenme başarısız, iki çekirdek ise döllenme başarılıdır. Bu noktadan sonrası artık döllenen yumurtanın rahime yerleşmesidir. Bu nedenle, doktorlar transferin ne zaman yapılacağı konusunda karar verirler.

Döllenme olmaması

Kadından alınan yumurtalar, spermler ile bir araya geldiğinde bazen döllenme olmayabilir. Fakat, döllenme olsa bile hücrenin sürekli olarak çoğalması ve bölünmesi çok önemlidir. Bazen yumurtaların 1-2 tanesi bu şekilde döllenebilir. Genelde mikroenjeksiyon yöntemi uygulandığında döllenme başarısı çok daha yüksektir.

Embriyo dondurma işlemi

Döllenme sonrasında pek çok embriyo elde edildiyse kalan embriyolar dondurulabilir. Bu, başarısız tüp bebek uygulaması sonrası tekrar kullanılabilir. Böylece hem maliyet hem de zamandan kazanılır.

Leave a Reply