Tüp bebek tedavisinde karşılaşılan 11 sorun

tüp bebek tedavisinde karşılaşılan 11 sorun

Tüp bebek tedavisinde karşılaşılan 11 sorun

Birçok çocuk sahibi olmak isteyen ve bir çocuk için yanıp tutuşan anne ve baba adayları, tüp bebek tedavisinin başarılı olmasını ve bir an evvel bebeklerini kucaklarına almayı isterler. Ancak tedavi sürecinde bazen istenmeyen aksilikler ve sıkıntılar olabilmektedir. Yazımızda sizlere tüp bebek tedavisinde karşılaşılan 11 sorun hakkında bilgi vereceğiz.

1- Tedavi iptali:

Tüp bebek tedavisinin başarı şansı hiçbir zaman %100 değildir. Tedaviye başladıktan bir süre sonra yumurtalıklardan istenen cevap alınamadığı taktirde tedavinin iptaline gidilebilmektedir.

2- Yumurtanın elde edilememesi:

Normal folikül gelişimi olmasına rağmen yumurta toplama aşamasında yumurtanın bulunamaması ve toplanamamasıdır. Tedavi gören ileri yaştaki anne adaylarında %2-7 oranında görülebilmektedir.

3- Sperm tespitinin yapılamaması:

TESE yapılan erkeklerde %50 oranında sperm tespiti yapılamamaktadır. Böyle bir durumda da tedavinin iptal edilmesi söz konusudur.

4- Döllenmenin gerçekleşmemesi:

Döllenme sırasında, yumurta veya sperm kalitesi ile ilgili sorun olabilir ve döllenme gerçekleşmeyebilir. Bazen de gerçekleştirilen tedavilerin yaklaşık %5’inde yumurta ve sperm normal olsa da döllenme oluşmayabilir.

5- Transfer aşamasında güçlük:

Anne adaylarının rahim yapısında bazı problemler nedeniyle embriyo transferi zorlaşabilmektedir. Transferde zorluk yaşanması, kadının gebe kalma şansını kötü etkilemektedir.

6- Gebelik testinden önce kanama olması:

Gebelik testi yapılma aşamasından hemen önce kanama olması istenmeyen bir durumdur. Kadının test öncesi adet olması gebeliğin olmadığı anlamına gelmektedir.

7- Çoğul gebelik:

Rahme birden çok embriyo transferi yapıldığında çoğul gebelik riski oluşmaktadır. Embriyo sayısına göre çoğul gebelik olasılığı da artmaktadır. Bu durum ciddi sorunları da beraberinde getirebilmektedir.

8-  OHSS ( Ovarian Hiperstimulasyon Sendromu ):

Tüp bebek tedavilerinde önemli risklerden biri olan OHSS neredeyse tüm tüp bebek uygulamalarında görülebilen bir urumdur. Çoğunlukla hafif seyretse de nadiren şiddetli olabilmektedir. Kesin nedeni de tam olarak bilinememektedir.

9- Kanama:

Vajende zedelenmeden kaynaklanan yumurtaların toplanması sırasında kanama olabilmektedir. Hastaların çok azında olan bu kanama yumurtalar toplanır toplanmaz durmaktadır.

10- Enfeksiyon:

Tüp bebek tedavisinde enfeksiyon problemi çok seyrek görülen bir durumdur. Enfeksiyon yaşanması durumunda geniş etkili antibiyotik tedavisi yapılmaktadır.

11- Dış gebelik:

Gebeliğin rahim dışı herhangi bir alanda gelişmesine dış gebelik denir. Dış gebelik tüplerde olabilir ve bu olasılık tedavi görenlerde %1-3 arasındadır. Böyle bir durumun teşhisinde vajinal ultrason ve kanda gebelik testi ile progesteron ölçümlerinden yararlanılabilmektedir.

Leave a Reply