Tüp bebek aşamaları 1- ilk muayene ve değerlendirme

tüp bebek tedavisi

Tüp bebek aşamaları 1- ilk muayene ve değerlendirme hakkında bilgiler vermey çalıştık umarım yararlı olur. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce mutlaka bir tüp bebek merkezi seçilmelidir. Seçim yaparken önemli olan tüp bebek merkezinin canlı doğum oranlarıdır. Daha sonrasında merkezde çalışanların diplomaları, tecrübeleri, sağlık bakanlığı onayları çok önemlidir. Tüm bunlar tüp bebek merkezinin başarısını ortaya koyar.

Tüp bebek yönteminde birinci aşama, çiftin tüm hikayesinin değerlendirilmesidir. Kadın ve erkek muayene edilir ve daha önce yaşanan düşük veya tedaviler kontrol edilir. Erkek için sperm testi yapılarak spermlerin durumu kontrol edilmelidir. Bu nedenle, ilk görüşmeye gelmeden erkekten 3 günlük cinsel perhiz istenilir.

İlk görüşmede yapılan tüm bu tetkiklerin ana amacı, kısırlığın nedenini bulmaktır. Tüp bebek tedavisi çiftin kısırlık nedenine göre planlanır. Örneğin kadında poliksitik over sendromu varsa verilecek olan ilaçların dozu ayarlanmalıdır. Erkekte sperm yavaşlığı ya da sperm azlığı söz konusu ise mikro TESE yöntemi ile sperm dokusu alınabilir. Tüm bunlar birinci aşamada planlama için yapılması gereken olaylardır.

Tam kan sayımı, kan grubu, FSH, TSH, hepatit tahlilleri yapıldıktan sonra anne adayı ultrasona sokularak tam olarak görüntüleme yapılır. Bu aşamada kadında tüplerin tıkalı olması, rahim içi yapışıklıklar, endometriozis, kist ve miyomlar incelenir. Bazen doktor, rahim filmi bile isteyebilir. Gebeliğe engel olabilecek olan kist veya miyomların hatta yapışıklıkların rahimden temizlenmesi işlemi tüp bebek öncesi yapılabilir. Bu durum, tedavinin başarısında etkendir.

Yapılan tüm tahliller sonrası tüp bebek tedavisi planlanır. Tüp bebek yönteminin IVF veya mikroenjeksiyon yöntemi ile yapılmasına karar verilir. Daha sonra, yumurta oluşturma ve toplanma süreci hazırlığı başlar. Hastaya kullanacağı ilaçları nasıl kullanacağı ve nasıl uygulayacağı hakkında bilgi verilir.

Leave a Reply