Tüp bağlatma (Tüp ligasyonu) BTL

tüp bağlatma ameliyatları

Tüp bağlatma (Tüp ligasyonu) BTL: Hamileliğin olması için, anneden gelen yumurta hücresi ile babadan gelen sperm hücresi kadının tüplerinde bir araya gelir. Tüplerde bir araya gelen iki hücre döllenir. Tüplerin bağlanması ile, sperm ile yumurta bir araya gelemediğinden hamilelik de imkansız hale gelir. İşte, tüp bağlatma;

Tüp bağlatma yöntemi ile hamilelikten korunma çok etkilidir. Çünkü, tüplerin bağlı olması bir kısırlık sebebidir. Tüplerin bağlı olması adet düzeninde bir sıkıntıya neden olmaz, cinsellik açısından da bir değişiklik yaratmaz. Gebelikten korunma sağlanması yanı sıra pelvik enfeksiyon ve over kanseri riskini düşürür.

Daha çok sezaryen sırasında yapılan tüp bağlama, normal doğum sonrası laparoskopik olarak küçük bir kesi ile de yapılır. Artık çocuk düşünmeyen çiftlerde yapılmalıdır. Çünkü, geriye dönmek istenilirse dönüş çok zor olmaktadır. Hiçbir doğum kontrol yöntemi %100 değildir. Bazen çok nadir olarak tüpleri bağlanan kadınlarda da hamilelik oluşabilir. Bu nedenle, adet gecikmesi yaşandığında mutlaka test yapılmalıdır.

Tüplerin bağlanması sonrası açılması

Tüplerin bağlanması işlemi daha önce gebe kalmış ve tekrar gebe kalmak istemeyen çiftlere uygulanır. Tüpleri bağlanan kadınlarda normal cinsellikle hamile kalmak artık neredeyse imkansızdır. Bağlanmış tüplerin tekrar açılması için uygulanan operasyonlar vardır fakat bunlar yeterince iyi değildir çünkü gebe kalma şansı tüpler açılsa bile çok azdır. Gebelik başarı oranı %50’leri geçmemektedir. Tekrar gebe kalmak isteyen kadınlara tüp bebek yöntemi önerilir.

Tüplerin bağlanması nasıl yapılır?

Tüplerin bağlanması operasyonu pek çok şekilde yapılır. Tüplerin etrafına halka geçirilebilir, tüplerin ucu çıkarılabilir, tüp yakılabilir, ucu bağlanabilir. Laparoskopi ile yapılan tüp bağlama operasyonunda, genel anestezi kullanılır. Yaklaşık 15 dakika kadar sürer 3-4 saat sonra hasta taburcu edilir. 24 saat boyunca ağrı olabileceğinden 1 gün kadar istirahat önerilir. Her operasyonda olduğu gibi anestezi ve cerrahi uygulamanın getirdiği riskler taşımaktadır. Tüplerin bağlanması işlemi en çok sezaryen ameliyatında yapılır fakat daha sonra olmak isteyenlere küçük bir kesi ile de uygulanır.

Leave a Reply