Tüp bağlatma ameliyatı nasıl yapılır ve riskleri

tüp bağlatma riskleri

Tüp bağlama operasyonları genelde laparoskopi ya da açık ameliyat tarzında yapılır. Laparoskopi uygulamasında açılan bir kesiden içeriye girilir. Sağ ve sol yumurtalıkta olan tüpler ortadan kesilir ve bağlanır. Böylece operasyon bitirilmiş olur. Tüplerin bağlanması ile sperm ile yumurta bir araya gelemeyeceğinden hamilelik imkansızdır.

Laparoskopi yöntemi ile tüp bağlama

Karından ya da göbek altından açılan 1 cm.lik kesilerden önce kameralar içeriye yollanır. Kameralardan kontrol yapılarak, tüpler bağlanır. İyileşmenin hızlı olması ve hastanın hemen ayağa kalkması nedeni ile en çok tercih edilen yöntemdir. Tüp bağlama işleminde laparoskopide yakma ve tüp uçlarını klipsleme işlemi uygulanır.

Açık ameliyat ile tüp bağlama

Sezaryen kesisi gibi bir kesi atılır ve tüpler bağlanır. Açılan kesi sezaryende olduğu gibi geniş ve büyük değildir. Hastanın ağrısı çok olmaz ve 1 gün sonra taburcu edilir.

Diğer ameliyatlarla birlikte yapılan tüp bağlama ameliyatı

Çiftler yeterince çocuk sahibi olduklarına inanıyor ve artık çocuk sahibi olmak istemiyorsa tüplerini bağlatmak isteyebilirler. Bu durumda bazen iki ameliyat aynı anda olabilir. Sezaryen sırasında , yumurtalık kisti, miyom ameliyatlarında tüplerde bağlanabilir. Normal doğum sonrası tüp bağlama ameliyatı yaptırmak isteyenlerde, göbek altından açılan ufak kesiden operasyon rahatlıkla yapılabilir.

Tüp bağlamanın riskleri, yan etkileri ve zararları

Tüp bağlama ameliyatları her operasyonda olduğu kadar risk taşır. Operasyon sonrası kanama riski yoktur ve işlem anesteziye bağlı olan riskler içerir. Tüp bağlatma kaynaklı menopoza giriş, bel ağrısı kasık çekilmesi görülmez.

Tüp bağlama operasyonu cinselliğe etki etmez ve adet düzensizliği yapmaz. Hastanın adet düzeni operasyon sonrası nasılsa aynı şekilde devam eder. Adet düzeninin bozulması için yumurtalıkların alınması gerekir.

Tüp bağlama operasyonu gebelikten korunmak için en etkili uygulama kabul edilse de, çok nadir olarak hamilelik oluşabilir. Bu durumda adet gecikmesinde hemen doktora başvurmak gereklidir. Tüp bağlama operasyonlarının en büyük sıkıntısı operasyonun geriye dönüşünün olmamasıdır. Tekrar çocuk isteyen hastalara genelde tüp bebek tedavisi önerilir. Çünkü, tüp bağlama sonrası ameliyatla açılsa bile hamile kalma oranı çok düşüktür.

Leave a Reply