Tükürük Bezi Taşı Belirtileri Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır

tükürük bezi taşı

Tükürük Bezi Taşı Belirtileri Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır: Tükürük bezlerimiz ağzımızın iki yanında iki adettir ve ağzın arka kısmında 1 adettir. Bu bezler sayesinde ağız içine tükürük salgısı yapılır. Tükürük bezleri içinde bazen taş oluşabilir. Bu taşlar, bezlerin kanalını tıkayarak, tükürük bezinde şişmeye neden olabilir. Basit bir tedavi ile durum çözümlenebilir. Bazen küçük bir cerrahi operasyon bile uygulanabilir.

Tükürük bezi taşı nedir?

Tükürük içinde oluşan kimyasalların kristalleşmesi ile tükürük taşları oluşur. Bu taşlar, kanalı tıkayabilir, şişmeye neden olabilir. Genelde 40 yaş üzerinde ortaya çıkabilir. Tükürüğün içinde olan kalsiyumun kristalleşmesi ile oluşur. 1 mm. ile 1 cm. aralığında oluşabilirler.

Ağzımızda 3 tükürük bezi vardır. Çene kemiğinin iki yanın da, ve ağzın arka kısmındadır. Ayrıca yüzde, kulakların ön kısmında tükürük bezi vardır. İşte bu nedenle tükürük bezi taşı olduğunda, kulak kısmında ve boynun hemen altında şişmeler oluşabilir.

Tükürük taşı belirtileri nelerdir?

Tükürük bezlerinin olduğu bölgelerde şişlik ve ağrı başlıca belirtilerdir. Yemek yerken kendini çok daha fazla belli eder. Çünkü, yemek yerken tükürük salgısı gerekir. Tükürük taşları salgıya engel olduğundan ağrı oluşur. sürekli olmayan ağrı, tükürük bezlerinde olan şişlikler, tükürük bezinin enfeksiyon kapması ile kötü kokulu akıntı ve mide bulantısı başlıca belirtilerdir.

Tükürük bezi taşının nedenleri

Tükürük içinde olan kalsiyum fosfat, kalsiyum karbonat kristalleşen kimyasallardır. Bu kristalleşme ile tükürük bezinde taş oluşur. Kristalleşme ise çeşitli nedenlerle oluşur. Bunlar;

Tansiyon dengeleyici ilaçlar, antihistaminikler, az su içme başlıca nedenleridir.

Tükürük bezi taşı tedavisi

Küçük bir alet ile tükürük taşları ağız içine doğru alınır. Bu tedaviye, Probing denilir.

Tükürük bezlerinin içine, küçük kamera ile girilmesine siyalendoskopi denilir. Bu işlemde ana amaç, içeride olan taşların bulunup cımbız yardımı ile alınmasıdır. Eğer, taş alınamayacak kadar büyükse parçalara bölünür ve alınır.

Bazen küçük bir cerrahi müdahale ile, taş içeriden alınabilir. Fakat, görüntüleme yöntemlerinin ilerlemesi ile bu uygulama yapılmamaktadır.

Şok dalga tedavisi ile, büyük taşlar kırılarak çıkarılabilir. Bu yöntemde taş parçalara bölünür ve dışarıya çıkarılır.

Sıklıkla taş alındıktan sonra bir daha ortaya çıkmaz. Fakat, bazı kişilerde taş alındıktan hemen sonra tekrar oluşarak tedavi yapılır.

Leave a Reply