Topuk dikeni belirtileri nedenleri ve tedavisi

topuk dikeni nasıl tedavi edilir

Topuk dikeni nasıl tedavi edilir, topuk dikeni nedenleri belirtileri ve nasıl tedavi edileceği hakkında detaylı bilgiyi sizin için derledik. Topuk dikeni kilolu kişilerde, ayaklarında şekil bozuklukları olan kişilerde, sürekli sert zeminlerde ve evde çıplak ayakla yürüyen kişilerde oldukça yaygın olarak görülmektedir. Topuk dikeninin tedavisi yapılmadığı taktirde kişinin günlük yaşantısında oldukça önemli sıkıntılar yaratabilmektedir. Ayak tabanında çivi ya da taş varmış gibi bir his veren topuk dikeninin tanısı erken yapıldığında, tedavisi başarılı olmakta ve sorun tamamen ortadan kaldırılabilmektedir.

Topuk dikeni belirtileri:

Topuk dikeninin en önemli ve ilk ortaya çıkan belirtisi topuk ağrısıdır. Ayak tabanında topuğa yapışan bir zarın, yapıştığı yerin iyileşmemesi neticesinde ortaya çıkan topuk dikeni, kişinin yürümek zorunda olması nedeniyle topukta zonklama ve küçük yırtıkların meydana gelmesine sebebiyet vermektedir.

Kişilerdeki şikayetler genellikle sabah kalktıklarında attıkları ilk birkaç adımda şiddetli ağrı şeklindedir. Ayağa kalkıldığında topukta bir çivi batığı gibi his meydana gelmektedir. Günlük yaşantısına devam ettikçe ağrının şiddeti azalma gösterir. Topuk dikeni, uzun süreli yapılan yürüyüşler sonrasında artış gösteren bir ağrıya neden olmaktadır. Hatta, dinlenme sırasında bile bu ağrı devam edebilmektedir.

Topuk dikeni sorunu bulunanların evde çıplak ayaklı yürümemeleri, tabanı yumuşak olan bir terlik kullanmaları önemlidir. Dışarı çıkarken de sert tabanlı ayakkabılar yerine daha yumuşak olan spor ayakkabıları tercih edilmelidir. Bunların dışında silikon topuk destekleri de hastalara önerilmektedir.

Topuk dikeni tanısı:

Topuk dikeninin tanılanmasında periyodik muayeneler oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Hastalığın tanısı, hastanın öyküsüne ve klinik bulgulara bakılarak konulmaktadır. Hastanın topuğunun alt kısmına baskı uygulandığı zaman ağrı duyuyorsa röntgen çekilir. Hastaya topuk dikeni tanısı konulduğunda da ağrıya neden olan ve de olabilecek eylemlerden uzak durması önerilmektedir.

Topuk dikeni tedavisi yöntemleri:

Hastaya öncelikle masaj yaparak ağrı kesici kremlerin kullanımı ve soğuk uygulamalar yapılmaktadır. Yapılan masajda ayak parmakları iyice geriye çekilir ve topuğa 5 dakika süreyle soğuk uygulaması yapılır. Sonrasında da günde 4-5 kez ağrı kesici kremler ile iyice topuklar kremlenmelidir. Bu uygulamanın düzenli olarak yapılması ve yumuşak tabanlı ayakkabıların kullanılması sonucunda, hastalarda ek tedavilere gerek kalmadan iyileşme yaşanmaktadır. Topuk dikeni yavaş gelişen bir hastalıktır ve iyileşme süreci de 3-4 hafta kadar sürebilmektedir.

Masaj ve soğuk uygulamalar sonucunda başarı elde edemeyen hastaların tedavisinde enjeksiyon uygulamaları hızlı sonuç vermektedir. Topuğun alt kısmından enjeksiyon uygulaması şeklindedir. Yapılmadan önce hastanın konforu için ayak bileğinden uyuşturucu iğne uygulaması yapılmaktadır. Uygulamada hastanın kendi kanından hazırlanan PRP enjeksiyonu ya da kortizon iğnesi kullanılmaktadır. PRP iyileşmeyi arttıran bir uygulama olup, çoğunlukla bu uygulamadan yararlanılır. Uygulama sonrasında hastanın ağrıları önemli ölçüde geçmektedir. Devam ederse 10-15 gün sonra yeniden enjeksiyon uygulamasına başvurulabilmektedir.

Hastaya sağlık sorunları nedeniyle enjeksiyon uygulaması da yapılamıyorsa ya da yapılan uygulamadan sonuç alınamadıysa, ESWT adı verilen şok dalga tedavisi yapılmaktadır. Bu uygulamada, topukta ağrıya sebebiyet veren ve iyileşme göstermeyen dokunun kontrollü olarak yeniden tahrip edilmesi ve iyileşme hızının arttırılması amaçlanmaktadır. Diğer tedavi yöntemlerinden sonuç elde edemeyen hastalar bu yöntemle başarılı sonuçlar alabilmektedirler. Topuk dikeni tedavisinde hastaların %1’inden daha az bölümünde ameliyat gerekir. Ameliyat doktorlar için en son başvurulabilecek bir seçenektir ve neredeyse hastaların tamamına yakını ameliyata olmadan tedavi edilebilmektedir.

Leave a Reply