Tiroid belirtileri nelerdir?

tiroid belirtileri nelerdir

Tiroid hastalığı nedenleri belirtileri nelerdir: Tiroid, vücuttaki bütün gürce ve sistemleri etkileyip metabolizmayı kontrol eden hormonlardan meydana gelmektedir. Tiroid hormonunun ihtiyaçtan çok veya daha az salgılanması bazı hastalıklara neden olmaktadır. uyuklama, halsizlik, kilo alamama ve kilo verememe gibi şikayetlere neden olmaktadır.

Tiroid hastalıkları, tiroidin çok veya az hormon salgılaması, büyümesi, içinde nodül denen yumruların oluşması şeklinde ifade edilebilir. Bu yumrular (nodül) çoğunlukla iyi huylu olduğu gibi %5 oranında kötü huylu yani kanserli hücreler de içerebilmektedir. Bu nodüller genellikle hormon salgılaması yapmaz, ancak bazen hormon salgılarlar ve hipertiroidi gelişmesine neden olurlar. Bunun yanı sıra hipotiroidi, guatr ve nodüler guatr gibi hastalıklar da ülkemizde en çok görülen endokrinolojik hastalıklardır.

Tiroid belirtileri nelerdir?

Tiroid hastalıklarının belirtileri değişken olabilmektedir. En çok çabuk yorulma, uyuklama, isteksizlik, el ve ayaklarda uyuşukluk, soğuğa dayanıksızlık, iştahsızlık, kilo verememe ve kilo alamama, saç dökülmesi ve cilt kuruluğu gibi belirtiler hastaların en fazla görülen şikayetleri arasındadır.

Tiroid çok büyük olduğunda ses tellerini etkilemekte, ses kısıklığına ve nefes darlığına neden olabilmektedir. Büyük olmayan bir guatr hastasının boynunda dolgunluk hissi verebilmekte ya da bir muayene esnasında doktor tarafından da fark edilebilir. Hiper ve hipotiroidi belirtileri değişkenlik göstermektedir. Bu tip hastalarda durum çok olabilmekte ve şikayetleri de çok azdır. Bazı hastalarda hiçbir şikayet olmazken tesadüfen bir muayene sırasında tanı konulmaktadır.

Hipotiroidi çabuk yorulmaya neden olur:

Tiroid bezi az çalıştığında kişide hormon eksikliğine neden olmaktadır ve buna hipotiroidi adı verilmektedir. Hipotiroidi olan hastalarda çabuk yorulma, halsizlik, dikkat dağınıklığı, ciltte kalınlaşma, soğuğa dayanamama, saç ve kaşlarda dökülme, kalp hızında yavaşlık, ses kalınlığı, tansiyonda yükselme, yüzde ve göz kapaklarında şişlik, kabızlık ve adet düzensizlikleri olabilmektedir. İlerlemiş yaşı olan hastalarda kalp yetmezliği, kadınlarda kısırlık ve düşük tehlikesi gelişebilmektedir. Şiddetli ve ağır hipotiroidi, çocukluk çağında çok fazla hasara neden olabilmektedir. Bu dönemde tedavisi yapılmadığında çocuklarda büyüme ve zeka geriliği olmaktadır.

Yaş ilerledikçe tehlike artmakta:

Hipertiroidi, iştah olsa bile kilo kaybına, sinirlilik, aşırı terleme, çabuk yorulma, ishal, çarpıntı, sıcağa tahammül edememe, sıklıkla dışkılama, adette düzensizlik, kaslarda güçsüzlük gibi belirtiler vermektedir. Özellikle kalp ritim bozuklukları yaşın ilerlemesiyle birlikte daha da tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Uzun süreli hipertiroidi aynı zamanda kemik erimesinin de nedeni olmaktadır. Ayrıca menopozdan sonra kadınlarda kırıklara sebebiyet verebilmektedir.

Leave a Reply