Tırnaklardaki hastalık habercisi olan 7 işaret

tırnaklardaki hastalık habercisi 7 işaret

Tırnaklarınız belki de size bazı sorunları ve hastalıkları göstermektedir. Tırnaklarınıza bakın ve iyice kontrol edin. Tırnaklarınızın rengi, şekli ve bir değişiklik size sağlığınızla ilgili bazı ipuçları verebilmektedir. İşte, tırnaklardaki hastalık habercisi 7 işaret;

1- Tırnakların zayıf, kırılgan veya ikiye ayrılması:

Eğer tırnaklarınız sürekli ve kolay bir biçimde kırılıyorsa tiroitlerinizin çalışmasında bir problem olabilir. Tiroitler metabolizmayı, büyümeyi ve enerjiyi düzenler. Düzgün çalışmaması ya da az hormon üretmesi tırnaklarınızın yavaş uzamasına, kolay kırılmasına ve saç dökülmesine neden olabilir. Tırnaklarınız kolay kırılıyorsa bu sorunu basit bir kan testi ile belirleyebilir, tiroitle ilgili sorunlarınızın tedavisine başlayabilirsiniz.

2- Tırnakların üzerindeki beyaz çizgiler:

Bu çok karşılaşılan bir durumdur ve genellikle protein ya da diğer gıdaların eksikliğinden kaynaklanabilir. Yatay beyaz çizgiler böbrek hastalığı ve karaciğer ile ilgili problemlere de işaret edebilir.

3- Morarmış tırnaklar:

Parmak uçlarının yeterli miktarda oksijen almaması tırnakların morarmasıyla anlaşılabilir. Doktorlara göre bu durum solunum veya damarlarla ilgili bir problemin işaretçisidir. Bazı kişilerde soğuk hava nedeniyle kan dolaşımı yavaşlar ve tırnaklarda morarma olur. Tırnaklardaki morarma sürekliyse ve geçmiyorsa kan dolaşımında bir sorun olabilir ve doktora başvurmakta fayda vardır.

4- Tırnaklarda renk solması:

Tırnak etlerinizin çok beyaz olması soluk tırnaklar demektir. Bu, kan hastalığı olan aneminin olmasına işaret edebilmektedir. Anemi hastalığı, düşük demir nedeniyle oluşmakta ve kanda oksijen yetersizliğine sebep olmaktadır. Bundan dolayı da ciltte ve dokularda özellikle tırnak altı dokularının soluk olmasına sebep olur. Tırnak rengi ile ilgili böyle bir solukluk sezdiğinizde bunu gidermek için yeşil sebzeler, kırmızı et ve fasulye gibi demir yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Tırnakların soluk olması diyabet ve karaciğer problemlerini de işaret edebileceği için, bir hekime görünmekte fayda vardır.

5- Tırnakların sararması ve kalınlaşması:

Mantar enfeksiyonunun karakteristik özelliği kalınlaşmış ve sararmış tırnaklardır. Bunlar daha çok tırnak yatağına yayılmaktadır. Tırnak altındaki enfeksiyonun harici ilaç tedavisi ile iyileşmesi zordur. Bu nedenle de oral alınan ilaçlarla tedaviye başlanması gerekmektedir.

6- Tırnaklarda siyah çizgiler:

Koyu kahverengi veya siyah dikey çizgiler cilt kanserinin habercisi olabilmektedir. Her kanser türünde olduğu gibi bu kanserde de erken teşhis önemlidir ve tırn aklardaki siyah çizgileri dikkate alarak doktora görünmek önemlidir.

7- Tırnakların çukurlaşması:

Tırnaklarda olan çukurlaşmalar ve minik delikler sedef hastalığının habercisi olabilir. Sedef hastası olan kişilerin tırnak yatağında hücre kümelenmesi meydana gelir. Bu durum tırnak yüzeyinin de pürüzlenmesine sebep olur.

Leave a Reply