Tırnak ve Tırnak Hastalıkları Nelerdir

tırnak hastalıkları

Tırnak ve Tırnak Hastalıkları Nelerdir; Tırnaklar, parmak uçlarının korunmasını sağlayan yapıdır. Tırnaklar kişiden kişiye değişim gösterir. Pek çok hastalık ta tırnak şekillerine göre anlaşılabilir. Tırnaklar, dip kısmından büyümektedir. Yaşadığınız sürece, tırnaklar uzar. Bazı vitamin eksiklikleri, aşırı yorgunluk, aşırı zayıflık, beslenme bozuklukları, ilaç zehirlenmeleri tırnak uzamasını yavaşlatır.

Tırnaklarda olan renk değişimleri, hastalık belirtisi olarak kabul edilir. Tırnaklarda olan beyazlıklar sık görülen bir durumdur. Beyazlaşma bir hastalık olması yanı sıra, zedelenme kaynaklı olabilir. Mantar, ilaçlar, kimyasallar ve vitamin eksikliği kaynaklı olabilir.

Tırnaklarda renk değişimleri ve nedenleri

Tırnaklarda olan sarı renk, mantar hastalığı, ilaçlar ve çeşitli boyalarla oluşur. Turuncu renk, sedef hastalarında görülür.

Gri ve kahverengi lekeler, tırnakta oluşan kalınlaşma ile görülür. Kalınlaşma olmadan bu renk varsa, mantar, bakteri, hormonal olabilir.

Mavi ve siyah renk ilaç yan etkisidir.

Tırnakta siyah renk varsa bu durum tırnak altında kanamaya işaret eder. Leke tırnak ile ilerliyorsa kanamadır. Tırnak altında bir ben olması da oluşmuş olabilir.

Tırnak uçlarında küçük siyah çizgiler yüzey kanamalarına işaret eder. Sedef hastalığı ya da yaralanma ile oluşur.

Tırnak bozuklukları

Tırnak hastalıklarının başlıcası, tırnakta kalınlaşmadır. Tırnak, sert, kuru ve kolay parçalanır haldedir. Sarı, kahverengi bir görünüme dönen tırnak, tırnak mantarı kaynaklı bu hale gelir. Ortak kullanılan törpü, tırnak makası, sert sıkı ayakkabı giymek başlıca nedenidir. Aynı şekilde sedef hastalığı da oluşabilir.

İlerleyen yaşlarla birlikte, kan dolaşımının yavaşlaması ile de tırnaklarda kalınlaşma oluşabilir. Bazı kalıtsal hastalıklarda tırnaklarda kalınlaşma oluşabilir. Bazen de tırnak yatağı ile altında boşluklar oluşabilir. Sürekli deterjan kullanmak, ev işleri, macun ve kil yoğuranlarda sıklıkla görülen bir durumdur. Tırnakta oluşan bu durum altında kir birikimi, ile koyu renk alır. Bu hastaların doktora gözükmesi gerekmektedir. Çünkü, mantar ve sedef bu boşluklara yerleşebilir.

Tırnak batması ise diğer bir tırnak hastalığıdır. Dar ayakkabı giymek, tırnağın çok dipten kesilmesi ile oluşurlar. Zamanla tırnak deri içerisine girer ve uzar. Bu durumda iltihap kaparak, akıntı ve ağrı yapar.

Tırnak çevresi iltihabı yani dolama, zedelenme sonucu, mantar ve bakteri iltihabı alınması ile oluşur. şişme, kızarma ve iltihap vardır. Alan temizlenip, bakteri ve iltihap önleyici solüsyonlarla tedavi edilir.

Leave a Reply