Tifo hastalığı nedir, tifo neden olur?

Tifo mikrobunun bulunduğu kirli su ve gıdalardan bulaşan bir hastalıktır. Yazımızda, tifo nedir, nasıl bulaşır, belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Tifo hastalığı nedir?

Pis içme suları ve gıdalardan bulaşan mikrobik bir hastalık olan tifo, daha çok salgın şeklinde yaz ve sonbahar mevsimlerinde görülmektedir. Tifo mikrobunun yapısı çomağa benzemektedir ve bu hastalık beyni, kalbi, akciğerleri, karaciğerleri, böbrekleri, kulak ve göz sinirlerini etkilemektedir. Dolayısıyla, hastalıkla ilgili önlemlerin alınması ve eğer tifo hastalığı varsa mutlaka çok iyi bir tedavi gerektirmektedir.

Tifo belirtileri;

Tifo hastalığı, tifo mikrobunun vücuda girmesinden itibaren 7-15 gün içinde ortaya çıkmaktadır. İlk başlarda kişide baş ağrıları ile birlikte yorgunluğa neden olur. Ama hasta yatıp istirahat ihtiyacı hissetmemektedir. Mikrobun bulaştığı kişi birkaç gün sonra giderek yükselen ateşlenme yaşamaya başlar. Hastada baş ağrısı, iştah kesilmesi, bronşit, burun kanaması, mide ve bağırsak bozukluklarının yanı sıra ishal görülür.

Tifo belirtilerinin görülmeye başlamasından birkaç gün sonra hastanın ateşi daha da yükselmektedir. Göğüs kısmında ve sırtta pire ısırığının neden olduğu lekeler gibi kırmızı lekeler meydana gelir. Bu sırada hastada tansiyon düşüklüğü de yaşanır ve nabız yavaşlar. Tifo mikrobu bulaştıktan sonraki üçüncü haftada karın şişer ve genişleme yaşanır. Hastanın dışkısı yumuşak bir hal alır ve bağırsak kanamaları meydana gelebilir. Bademciklerde iltihaplanma vardır ve hasta kilo kaybı yaşamıştır. Üçüncü haftadan sonra ateş yavaş yavaş düşmeye ve belirtiler ortadan kalkmaya başlar.

Tifo nasıl bulaşır?

Tifo, genellikle tifo basili adı verilen mikrobu taşıyan tifolu hastaların dışkılarından, idrarlarından, tükürüklerinden, kanlarından ve vücutlarında yaşanan deri döküntülerinden bulaşmaktadır. Ayrıca lağım sularının karıştığı içme sularından veya lağım suları nedeniyle mikrop kapan besinlerden de bulaşabilmektedir. Tifo salgını ise, çoğunlukla yaz ve sonbahar aylarında görülmektedir.

Tifo hastalığında tedavi;

Tifo hastası olan kişiye yoğurt, ayran, süt, meyve suları, hoşaf, portakal suyu, limonata, yumurtalı çorbalar, yumurta sarısı, sebze ve meyve püreleri, iki kez çekilen etlerden yapılan köfteler gibi protein, karbonhidrat ve vitaminler yönünden zengin bir beslenme önerilir. Hastanın bol miktarda su tüketmesinin yanı sıra, antibiyotik ilaç tedavisi görmesi de gerekebilir.

Tifo hastalığından korunma;

Tifodan korunmanın en önemli yolları; içme ve kullanım sularının temizliğinin kontrolü, tüketilen besinlerin hijyenik olması, lağım ve kanalizasyon sistemlerinin koşullarının düzeltilmesi olarak sıralanabilir.

Uygulanacak olan tifo aşısı kesin koruma sağlamasa da %50-70 gibi koruma sağlayacaktır. Bu nedenle, tifo hastalığından korunmak için aşı yaptırılması da fayda sağlayacaktır.

Kaynak: Bu yazı, sabah.com.tr/saglik/2017/01/12/tifo-nedir-neden-olur kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply