Tansiyon nedir, belirtileri nelerdir?

Tansiyon, ülkemizde en yaygın olan hastalıkların ilk sıralarında gelmektedir. Tedavisi yapılmazsa veya vaktinde müdahale edilmezse, ani yükselme ve düşme nedeniyle pek çok hastalığa zemin hazırlayabilmektedir. Yazımızda, tansiyon ve belirtileri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Tansiyon nedir?

Tansiyon, kan basıncının normal düzeyde olması ve kan dolaşımının düzenlenmesidir. Daha genel manada söyleyecek olursak; vücuttaki kanın sağlıklı bir şekilde vücutta dolaşımıdır diyebiliriz. Kişinin kan dolaşımında bir sorun meydana geldiğinde, vücutta bazı hastalıkların ortaya çıkmasına yol açar. Bunlar; damarların daralması, kalp büyümesi, kalp yetmezliği, beyin kanaması ve ani felç gibi hastalıklar olabilir.

Tansiyon, mevcuttaki yaşa göre değişkenlik göstermektedir. Tansiyonun yükselmesini veya düşmesini etkileyen oldukça fazla faktör söz konusudur. Bunlardan bazıları; duygusal ve ruhsal değişimler, aşırı stres ve heyecandır. Tansiyon yükselmesine hipertansiyon adı verilir.

Tansiyonun birdenbire yükselmesi insan sağlığı bakımından oldukça zararlıdır. Bu durumda meydana gelebilecek muhtemel riskler şu şekildedir;

  • Damarlardaki tıkanıklık nedeniyle beyin kanaması veya felç yaşanması
  • Görme yetisinin azalması veya geçici körlük olması
  • Böbrek yetmezliğinden dolayı böbrek kaybı veya böbreklerde işlev bozuklukları
  • Atardamar yırtılması kaynaklı felç ya da ölüm riski

Tansiyon belirtileri;

Birçok belirtiye sahip olan tansiyonun ani baş dönmesi, kalp ağrısı, kulaklarda çınlama, bulanık görüş, nefes darlığı ve burun kanaması gibi belirtileri vardır. Eğer tansiyondan şüphe edilirse, vakit geçirmeden bir doktora giderek kontrol olmakta yarar vardır. Doktor kontrollerinde tansiyon teşhisi konulduysa, bu hastaların yanlarında tansiyon aletlerini taşımaları büyük önem taşır. Bu sayede tansiyonlarını rahatlıkla kontrol edebilir ve gereken müdahaleyi sağlayabilirler.

Tansiyon nedenleri;

Tansiyonun nedenleri iki grupta incelenebilir. Bunlar; genetik ve çevresel nedenlerdir.

Genetik nedenler; Kişiye genler yoluyla ve kan bağıyla aktarılmış olan nedenlerdir. Genetik etkenlerden biri de kromozom bozukluğu yüzünden meydana gelen tansiyon hastalığıdır.

Çevresel nedenler; Kişideki depresyon, kontrol altına alınamayan stres, aşırı tuz tüketimi, hava kirliliği, yoğun radyasyona maruz kalmak, kafa içi basıncındaki yükselme ve böbrek hastalıkları çevresel nedenlerden bazıları olarak sıralanabilir.

Tansiyon hastalarının dikkat etmesi gerekenler;

Tansiyonu olan kişilerin yaşam tarzlarına özen göstermeleri, beslenmelerine dikkat etmeleri, sigara içiyorlarsa bırakmaları gerekmektedir. Sigara, aşırı kilolu olmak ve şeker hastalığı tansiyonu negatif şekilde etkilemektedir. Tansiyon hastalığı bulunan kadınlarda gebelik söz konusu olduğunda, bu süreçte düzenli bir şekilde tansiyonlarını takip etmeleri ve ölçümlerini yapmaları önemlidir.

Kaynak: Bu yazı, saglikocagi.net/tansiyon-nedir-belirtileri-nelerdir kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply