Suyun insan yaşamındaki önemi

Su olmadan hayat olmaz, peki suyun biz insanlar için önemi nedir, bu günkü konumuz suyun insan sağlığı açısından önemine değineceğiz, işte detaylar. İnsan hayatı ve dünya hayatının vazgeçilmezi sudur. Su olmadan yaşam var olamaz. Bu nedenle, suyun olmadığı yerde insan hayatı da olamaz. 1 damla suyun içinde milyonlarca canlı bulunmaktadır. İnsanların ise, %55-65’i sudan oluşmaktadır. Vücudumuzda olan en ufak hücre bile su ile doludur. Su sayesinde hücreler haberleşir ve besin alırlar. Kanın dolaşımı için dahi su gereklidir.

Su yaşamımız için çok önemlidir. Vücudumuzdaki en küçük yapı taşı olan hücreler su sayesinde çalışırlar. Kan, organlar, dokular hatta beynimiz su olmadan çalışmaz. Genelde çok susadıktan sonra su içmekteyiz. Oysa vücudun günlük bir su ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç susamadan içilen su ile karşılanmaktadır. Vücutta olması gereken suyun az olması, pek çok sağlık sorunu yaratmaktadır.

Susuzluk, boğazda ve ağız içinde kuruluk, idrar miktarında azalma, idrar renginin koyulaşması ile kendini belli eder. Su içilmediği takdirde baş ağrıları, bulantı, kusma, kas ağrıları ve bilinçte bulanıklık ortaya çıkmakta, zamanla bağırsaklarda da sorun meydana gelmektedir. Çaylar ve meyve suları asla suyun yerini tutmamaktadır. Vücut için gereken şey, sadece su’dur.

Sağlıklı bir cilt yapısı ve saçların sağlığı için su gereklidir. Gebelikte, bebeğin sağlıklı gelişimi için de su içmek gereklidir. Gebelikte oluşan idrar yolu enfeksiyonları, cilt çatlakları ve enerji düşüklüğünü önlemek için bol miktarda su içilmelidir. Yeterince su almayan hamilelerde kas ağrıları vardır. Bu nedenle, hamilelikte günde 8-10 bardak su içilmesi önerilir.

Suyu, vücudumuza içtiğimiz su ve besinlerle alırız. Bir miktar suyu da vücudumuz kendisi üretmektedir. Vücutta bulunan su idrar, ter, dışkı ve nefes alıp verme ile dışarıya atılmaktadır. Günlük olarak 1500 ml idrarla, bağırsaklarda 200 ml ve akciğerlerden 300 ml kadar su kaybedilir. Aşırı sıcak olan günlerde, egzersiz yapanlarda ve ateşli hastalıklarda vücut su kaybeder. Bundan dolayı, bu durumda olanlara bol su içmeleri önerilir. Aşırı alkol almak, protein ve yağı fazla almak su ihtiyacını arttırır. Kuru havada çalışmak, beslenmede fazla tuz almak, karbonhidratı fazla tüketmek, böbrek yetmezliği ve ishal su kaybına neden olur.

Vücutta suyun azalması ile kanın yoğunluğu hızla artar. Bu nedenle yoğunluğun %1 kadar artması, beyinde olan susama merkezinden alarma geçmemizi sağlar. Vücut, suyunun %3’nü kaybettiğinde fiziksel olarak düşmeye başlar. %8’lik bir su kaybında baş dönmesi ve soluma güçlüğü, %10 kayıpta kas spazmları, yorgunluk, dolaşım ve böbreklerde yetmezlik gelişir. %20’ye ulaşan su kaybında ise, hayatın kaybedilmesi söz konusu olur. Susuzluk kadar, aşırı su içmek de çeşitli sorunlara neden olur. Böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ve kan basıncında yükselmeler oluşabilir.

Susuzluğa yaklaşık 3 gün kadar dayanılır. Su, vücutta tutulamadığından fazla dayanmak mümkün olmamaktadır. Kilo vermek istiyorsanız su tüketimini arttırmalısınız. Aşırı terleme, sauna ve hamama giderek sadece vücutta olan suyu kaybedersiniz. Bu nedenle, saydığımız aktivitelerle kilo verilememektedir. Kilo kaybı, vücutta olan yağ tabakasından azalma yaşayarak oluşur.

Leave a Reply